11:11 / 06.02.2019.

Autor: D.M./HRT

Odgođena odluka o stečaju Trećeg maja - sporne pozajmice Uljanik plovidbi

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Novo je ročište sazvano za 26. veljače. Ako se do tad pronađe novac za deblokadu riječkog brodogradilišta, a ponudi ga strateški partner, onda tog ročišta neće ni biti.
Odgođena je odluka o pokretanju stečaja Trećeg maja. Trgovački sud u Rijeci novo je ročište sazvao za 26. ovog mjeseca. Ako se prije tog datuma pronađe novac za deblokadu riječkog brodogradilišta, a ponudi ga strateški partner, onda tog ročišta neće ni biti.

Ključni trenutak u kratkoj raspravi na Trgovačkom sudu u Rijeci bila je upravo izjava  predsjednika Uprave 3. maja Maksimilijana Percana, da postoji strateški partner koji je spreman uplatiti novac za deblokadu računa. Percan je potvrdio da je, kao što je naveo i u svome izvješću za sud, protiv otvaranja stečaja. Nema puno vremena, ali postoji šansa za deblokadu računa, ocijenio je.

Stečajna sutkinja Ljiljana Ugrin izrazila je nadu da 26. veljače neće morati donijeti odluku o pokretanju stečaja. U ovom trenutku račun Trećeg maja blokiran je za 107,4 milijuna kuna. Uljanik grupa Trećem maju istovremeno duguje 523 milijuna kuna. Zanimljiv je i podatak, koji je iskazan na suđenju - da Uljanik Plovidba, pulski brodar koji nema veze s Uljanik Grupom - Trećemu maju duguje 51,8 milijuna kuna, od čega su prisilno naplaćene samo kamate, javlja naša reporterka Odri Ribarović.Sporne pozajmice koje je Treći maj dao Uljanik plovidbi komentirao je predsjednik Uprave pulskog brodara Dragutin Pavletić. Potvrdio je da su pozajmice dobivane u doba investicijskog maha u 3. maju, od 2004. do 2012., u ukupnom iznosu od oko 58 milijuna kuna. Dogovorno se dug vraća, ostalo je još oko 46 milijuna kuna.

- U ovome trenutku Uljanik Plovidba nema kunu dospjele neplaćene obveze, mislim da je to najbitnija stvar. Poštujemo ugovor, niti jedna kuna nije prisilno naplaćena. Krivo se prenosi i nije točan iznos od 51, 8 milijuna kuna, izjavio je Dragutin Pavletić.Stečajni upravitelj 3. Maja Zdravko Čupković izjavio je nakon ročišta zadovoljstvo. Izrazio je nadu da do idućeg ročišta neće ni doći, a da će se račun Trećeg maja deblokirati. Predsjednik sindikalnog odbora 3. Maja Juraj Šoljić pozvao je Ministarstva gospodarstva financija i gospodarstva, potencijalne strateške partnere i Uljanik grupu da do 26. veljače konačno riješe pitanje 'trećemajaca'. Podsjetimo, Fina je prijedlog za pokretanje stečaja u 3. maju podnijela zbog neprekinute blokade računa od 120 dana u ukupnom iznosu nešto većem od 72 milijuna kuna. Prema podacima iz Sindikalnog odbora za opstojnost 3. maja, brodogradilište dobavljačima i kooperantima duguje ukupno oko 150 milijuna kuna, a ono od Uljanika potražuje povrat pozajmice i pripadajućih kamata od oko 600 milijuna kuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!