U Istri odlični turistički pokazatelji

04.06.2023.

19:36

Autor: Jasminka Kalčić/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Istra

Istra

Foto: Nel Pavletic / Pixsell

Izvrsno je počela sezona i na istoku Istre, turistički manje iskorištenom od ostatka poluotoka. Pune se odlično kuće za odmor, hoteli, i to najviših kategorija, a goste dočekuju i gastronomskim manifestacijama.

Izvrsno je posjećen festival kvarnerskoga škampa, rabački turistički mamac.

- Iz Njemačke smo, no sada imamo i ovdje kuću, kupili smo je. Često dolazimo, obavezno na festival škampi, tu se odlično zabavimo, obožavamo Rabac i uživamo ovdje, govori Joachim Garstner iz Njemačke.

I ovi su se njemački turisti spustili s rabačkog brda na rivu da bi probali škampe, no brzo su se vratili. U kući za odmor su, rekli su nam, kao u raju.

- Prvi smo put ovdje, oduševljeni smo, kuća je izvrsna, spoj je starine i modernog, imamo sve što poželimo. A okoliš i pogled su posebna priča, nigdje još nismo vidjeli ovako nešto predivno, naglašava Susy iz Njemačke.

Na tisuće kuća i vila za odmor u Istri ima sličnu priču, bookirane su odavno. Istra je omiljeno autoodredište mnogim bliskim tržištima, poput Njemačke, Austrije, Italije i Slovenije. Turističke rekorde ruši svake godine.

- U mjesecu svibnju mi smo ostvarili gotovo 80 tisuća noćenja na području turističke zajednice. 12 posto više nego lani, a ukupno 6 posto više, već početak nam pokazuje dobru sezonu, naglasila je Astrid Glavičić, TZ Grada Labina.

U Rapcu gotovo svi iznajmljuju kuću ili vilu za odmor i izvrsnim početkom ove sezone su prezadovoljni.

- Mislim da će tako i ostati, s obzirom na to da je počela lagano već u travnju, booking je dobar do kraja desetog mjeseca, rekao je Mauricio Batelić, privatni iznajmljivač.

I hoteli najvećeg hrvatskog hotelijera odlično popunjeni.

- Tu je njemačko, austrijsko tržište, ali ima još jedna dobra stvar koju je dobro naglasiti, a to je da domaće tržište sve više raste. Očito su i naši otkrili da na svojem pragu imaju lijepo odredište, prirodu i more te treba to vidjeti, istaknuo je Sandi Sinožić, direktor destinacije Rabac,Valamar.

I većinom se turisti nakon svojega prvog susreta s Rapcem u njega vrate, preporuče ga prijateljima i dovedu tako nove goste u jedno od najljepših turističkih odredišta na istoku Istre.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!