19:31 / 08.01.2020.

Autor: Višnja Ružojčić/IMS/HRT

Odlučujuća godina za radnike Đure Đakovića

-

-

Foto: - / -

Uz pomoć Vlade očekuje se stabilizacija proizvodnje te stvaranje zdravih temelja za opstanak nekadašnjeg slavonskog industrijskog diva.
Nakon dramatičnog prosinca kada su se za plaće borili štrajkom i prosvjedima, pred radnicima Đure Đakovića iz Slavonskoga Broda odlučujuća je godina. S kolektivnog godišnjeg odmora vratili su se u hale, a u vruće fotelje zasjela je nova uprava.

Uz pomoć Vlade očekuje se stabilizacija proizvodnje te stvaranje zdravih temelja za opstanak nekadašnjeg slavonskog industrijskog diva.

Antun je u Đuri Đakoviću proveo cijeli radni vijek. Tužno je, kaže, što uoči mirovine razmišlja o odlasku.

- Troje djece mi je otišlo van i vjerojatno ću i ja za njima ako ovako nastavi to je neminovno, objašnjava Antun Sever, radnik tvrtke Đuro Đaković Specijalna vozila.

Neće se nastaviti, poručuje nova uprava. U spašavanje gubitaša kreću ipak utabanim stazama. Prvi korak je kreditno zaduženje za 150 milijuna kuna. Uz Vladino jamstvo. 

- Mora doći idući tjedan jer ako nam se to ne dogodi mi kao uprava dužni smo pokrenuti stečaj, predstečaj, kaže Danijel Marić, predsjednik Uprave, Đuro Đaković Specijalna vozila.

Tim će novcem deblokirati račun i nastaviti ugovorenu proizvodnju vagona. Drugi kredit planiran na proljeće služit će za duboke rezove.

- Napraviti hitno strateški plan restrukturiranja, predati ga ministarstvu, ministarstvo će predati u Bruxelles i onda raditi na tom restrukturiranju i paralelno tražiti strateškog partnera, koji će nam uz sve ovo što sam naveo omogućiti održivost, ističe Hrvoje Kekez, predsjednik Uprave Đuro Đaković Grupe.

A da će nova uprava izrasla iz Đakovićevih hala uspjeti preokrenuti negativne trendove, vjeruju i u Vladi i sindikatu.

- Njemu će Vlada pomoći i siguran sam da će perspektiva restrukturiranja s takvim čovjekom biti dobra, kaže Darko Horvat, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta.

- Mislim da je ovo situacija da im se da šansa da se oni pokažu i da onda dugoročno u Đuri Đakoviću imamo ljude iz Slavonskoga Broda, smatra Antun Štivić, regionalni povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske.

Koji će na povratak ohrabriti mnoge koji su otišli. Posljednjih mjeseci 80-ak inženjera i zavarivača.

- Meni se javilo preko 15 ljudi koji bi se vratili nazad i to jesu kadrovi koji će nama biti najpotrebniji, kaže Ivan Barić, zamjenik povjerenika Sindikata metalaca Hrvatske u Đuri Đakoviću Specijalna vozila.

Tehnologija se obnavlja. Igoru sklopove za vagone pomaže zavariti robot. 

- Ja se nadam da će firma opstati. Želimo tu raditi ne želimo ići van, ističe Igor Čičak, radnik tvrtke Đuro Đaković Specijalna vozila.

I to je najbolja poruka za dioničare koji će se potkraj mjeseca okupiti na Glavnoj skupštini Grupe. Sto godina industrijske tradicije u Brodu priziva odluke koje jamče budućnost.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!