Odluka o prodaji Uljanika Česima odgođena do 16. siječnja

15.12.2022.

15:52

Autor: M.M./HRT/Hina

Odluka o prodaji Uljanika Česima odgođena do 16. siječnja

Odluka o prodaji Uljanika Česima odgođena do 16. siječnja

Foto: Sasa Miljevic / Pixsell

Odluka o prodaji "novog" Uljanika, odnosno Uljanik Brodogradnje 1856 češkoj tvrtki CE Industries odgođena je za 30 dana, odnosno do 16. siječnja iduće godine, odlučeno je na sjednici Skupštine vjerovnika koja je u četvrtak održana na Trgovačkom sudu u Pazinu.

Rasprava o prodaji Uljanik brodogradnje 1856 odnosno o prihvaćanju ponude češke CE Industries odgođena je na prijedlog države, u čije je ime na današnjoj sjednici skupštine vjerovnika bila zamjenica županijskog državnog odvjetnika Nevenka Kovčalija, koja je istaknula da nadležna ministarstva još nisu donijela odluku.

- Nadležna ministarstva nisu još donijela odluku. Moraju se usuglasiti i sve skupa još jednom provjeriti, rekla je Kovčalija odgovarajući na upit vjerovnika Borisa Cerovca. On je ranije kazao da je malim vjerovnicima u interesu da se to danas riješi jer se, kako je rekao, "nepotrebno gubi vrijeme".

Zajedno s direktorom Uljanik Brodogradnje 1856 Samirom Hadžićem i članom Nadzornog odbora te rukovoditeljem logistike u toj kompaniji Nevenom Radolovićem, Cerovac je glasao protiv takvog prijedloga, ali s obzirom da je država najveći vjerovnik, donesena je odluka o odgodi rasprave za 30 dana.

Ukoliko ne dođe do nove ponude češke tvrtke CE Industires, jer staroj istječe rok ovih dana, ili do neke nove ponude, država će na sljedećem sastanku Skupštine vjerovnika glasati da se raspiše javno prikupljanje ponuda.

Inače, nakon sloma nekoć moćnog Uljanika, tvrtka Uljanik Brodogradnja 1856 jedina je preostala tvrtka iz njegova sastava koja nastavlja tradiciju brodogradnje u Puli. Početkom studenog češki CE Industries poslao je obvezujuću ponudu za kupnju tvrtke Uljanik Brodogradnja 1856 na više adresa, među kojima su bili i Banski dvori, Ministarstvo financija i Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja.

- Naša obvezujuća ponuda odnosi se na kupnju 54,77 posto udjela u društvu Uljanik Brodogradnja 1856 putem direktne pogodbe, a za navedene poslovne udjele nudimo cijenu od 155 milijuna kuna, naveli su u ponudi CE Industriesa koja je odaslana državnim institucijama, jer je država osnivač Uljanik Brodogradnje 1856.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!