Odmor u dalmatinskom zaleđu u pandemiji

02.05.2021.

12:46

Autor: Ana Bralić/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Odmor u dalmatinskom zaleđu u pandemiji

Odmor u dalmatinskom zaleđu u pandemiji

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Osim gastronomije, strani turisti u Hrvatskoj sve češće biraju kuće za odmor u dalmatinskom zaleđu. Dio je to turističkog sektora koji je najmanje osjetio pad prometa. Odvojenost od vreve i izoliranost u očuvanoj prirodi u doba pandemije postali su presudni kod izbora mjesta za odmor. Ni ove godine njihovi vlasnici ne sumnjaju u dobru popunjenost.

Galerija
Odmor u dalmatinskom zaleđu u pandemiji, Foto: Dnevnik/HRT
Odmor u dalmatinskom zaleđu u pandemiji, Foto: Dnevnik/HRTOdmor u dalmatinskom zaleđu u pandemiji, Foto: Dnevnik/HRT

Bazeni prekriveni, ležaljke sklopljene. Da nije COVID-a već bi odavno gosti uživali u miru i tišini seoske idile, ovako su najave popunjenosti zanemarive.

- Sad je stvarno loše, tek neka 2 tjedna, to je totalno zanemarivo, ali moramo biti strpljivi, jednostavno situacija je takva, kaže Hrvoje Pekas, vlasnik kuće za odmor, Badanj.

Početkom godine krenulo je rezerviranje smještaja, a onda je u travnju sve stalo.

- Booking je krenuo dobro, onda se malo zaustavilo jer su gosti pažljivi, pogotovo kad daju avans, tako da za sada imamo 5 tjedana punih od ta tri mjeseca, priča Jakov Goleš, vlasnik kuće za odmor, Jarebinjak.

- Dosta upita ima, ljudi su oprezni po pitanju rezervacija, neki rezerviraju, neki naknadno otkažu ili potvrde, tako da očekujemo da će sad naredni period biti dosta rezervacija i mislim da će se to do kraja sezone popuniti, rekao je Ive Pletikosa, vlasnik kuće za odmor, Miljevci.

Grade vlasnici kuća za odmor optimizam na procijepljenosti, ali i prošlogodišnjem iskustvu.

- Nakon prvog lockdowna, mislili smo da uopće neće biti rezervacija nikakvih, pa ipak su u 6.mjesecu krenule rezervacije, kaže Hrvoje Pekas.

Kuće za odmor u zaleđu bilježile popunjenost od 50 do 80 posto u odnosu na 2019-u godinu. Očekuju slične rezultate i ove sezone, no čuva se svaka kuna.

- Planovi su bili veliki, međutim kako je sezona upitna, hoće li je biti i hoće li biti prepolovljena, tako nismo ništa dodatno ulagali. Nadamo se da će iduća sezona biti u punom jeku i da ćemo nastaviti s ulaganjem, objašnjava Ive Pletikosa.

Ono u što se dosad ulagalo sada će dodatno biti na cijeni - velike okućnice i dobro osmišljen vanjski prostor kuća u zaleđu postali su poželjno mjesto za odmorišnu izolaciju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!