Održana 31. konferencija Hrvatskog energetskog društva

27.06.2023.

14:40

Autor: HTV/IMS/B.B.B.

Održana 31. konferencija Hrvatskog energetskog društva

Održana 31. konferencija Hrvatskog energetskog društva

Foto: HTV / HRT

Rat u Ukrajini i energetska kriza samo su ubrzali energetsku tranziciju tvrtki prema zelenoj energiji. Kako zadržati sigurnu opskrbu energentima uz stabilne cijene za potrošače, bila je glavna tema 31. konferencije Hrvatskog energetskog društva.

Tvrtke poput INA-e već se postupno transformiraju iz naftnih u energetske te će INA-a sve više ulagati u geotermalnu i solarnu energiju kao predvodnica energetske tranzicije u Hrvatskoj.

- Moramo ubrzati energetsku tranziciju zbog toga jer želimo osigurati sigurnost i kvalitetu opskrbe energije. Broj dva, moramo vidjeti kakav će biti odnos Vlade s određivanjem cijena, da li će se price cap metodologija nastaviti i ono treće što nas čeka ovu jesen i zimu što se tiče energetike u Hrvatskoj, rekao je Ivica Toljan, predsjednik Hrvatskog energetskog društva.

- Sve naftne kompanije postaju energetske kompanije. A mi u INA-i nemamo dileme da moramo krenuti u tom smjeru. Ono što je bitno u cijeloj priči i ono što ja naglašavam da tu treba biti pametan mix. Znači nemožemo juriti u obnovljive i doći u rizik da nema energije nego postepeno smanjivati udio ugljikovodika i povećavati udio obnovljivih izvora energije, dodao je Miroslav Skalicki, član Uprave INA-e.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!