07:00 / 11.03.2022.

Autor: R: Waldman/Plodovi zemlje/HRT

Kolika bi cijena mlijeka doista trebala biti?

Kolika bi cijena mlijeka doista trebala biti?

Kolika bi cijena mlijeka doista trebala biti?

Foto: Plodovi zemlje / HRT

Cijena je mlijeka, kažu mljekari - barem kunu ispod granice isplativosti. Sve poskupljuje jedino je cijena mlijeka ne samo ista nego je čak i znatno manja nego prije desetak godina. I najbolji razmišljaju o odustajanju od proizvodnje. Posjetili smo gospodarstvo Brlićevih u Kapela Dvoru i to s razlogom - prije tri godine ta obitelj bila je najbolja u proizvodnji mlijeka holstein pasmine u Virovitičko-podravskoj županiji. Evo što kažu njihove analize.

- Ja sam i dalje prikriveni optimist, ali realno stanje je da ova prooizvodnja tone, naročito prošle godine, s poskupljenjima i cijenama ulaznih troškova. Predviđa se da će se taj trend nastaviti i ove godine. Tako da prema trenutnom stanju - svijetle budućnosti nema, smatra Matej Brlić.

A nadali su joj se Brlići još od 2007. kada su otvorili farmu. Dosad je u nju uloženo 2,5 milijuna kuna. Taj su se dan, kaže Ivana Brlić - u općini Kapela Dvor otvarale četiri farme. Od većih, opstala je samo njihova i još jedna. Ljudi odustaju, kaže i pita: Zašto raditi nešto što nije isplativo?

Krave koje daju 8.600 litara na godinu, a ne isplate se

- Prođu neke godine i onda vidiš da više nema smisla. Znači sve ono što si zaradio pojedu poskupljenja. I onda se svede sve na preživljavanje. Ovo bi trebalo biti biznis gdje bi trebali ostvariti neku zaradu, dodaje Zlatko Brlić.

Zato su povećali i proizvodnju mlijeka po životinji. Ove ga krave daju čak 8.600 litara na godinu. Usporedbe radi hrvatski je prosjek oko 5,500, a njemački 7.800 litara. Iako kod Brlićevih krave muzu roboti, zarade nema.

Godišnji troškovi veći za 250 do 300 tisuća kuna

Njihovi troškovi, kaže Matej Brlić - u godini dana povećali su se za oko 250 do 350 tisuća kuna - uz jednaku količinu proizvedenog mlijeka. S tim da je cijena mlijeka porasla za oko 10 lipa i iznosi oko 2.7 kn.

- Krmna smjesa je poskupjela za otprilike 100 tisuća kuna godišnje, električna erergija 36 tisuća kuna, sama mliječna zamjenica za 12 tisuća kuna, vitaminini i ostale komponente dopunske krmne smjese za otprilike 30 tisuća kuna godišnje, a gorivo prema sadašnjim cijenama za nekih 30 tisuća kuna godišnje, dodaje.

Za umjetno gnojivo koje im treba da bi proizveli hranu za stoku dodatno trebaju izdvojiti još 100 tisuća kuna. Na nepredviđene troškove poput održavanja strojeva i muzne opreme ne smiju ni pomisliti. Ako se ovako nastavi, napominje Ivana Brlić - "svaka krava ide van". 
- Prije 10 godina mlijeko je bilo oko 3 kune, a sad je 2,80. Troškovi su nam samo lanjske godine porasli što se tiče žitarica preko 50 i više posto, uljarice su porasle. Poraslo je željezo preko 100%, energenti su porasli i tu se ne možemo naći u toj proizvodnji, smatra i Mirko Laslo iz Satnice Đakovačke.

Mlijeko poskupljuje do 3 kune

Ne mogu ni mladi koji se sve rjeđe odlučuju za ovaj iznimno težak sektor. I u kojem se, kažu, može opstati jedino kada je jeftinija proizvodnja stočne hrane. Da bi išta zaradili cijena mlieka trebala bi biti, smatra Matej Brlić - najmanje šezdesetak centi tj. 4,2 kn. Mirko Laslo dodaje kako bi ta cijena, u slučaju da poraste cijena žitarica - trebala biti i osamdeset eurocenti da bi bila isplativa. Kaže kako će mlijeko na policama poskupjeti i do 3 kune, pa bi bilo dobro da se od toga jedna kuna preusmjeri mljekarima. 

Matej Brlić je u Osijeku završio poljoprivredu. Diplomirao je na hranidbi domaćih životnja. I planirao povećati proizvodnju. Ali sada, kaže - treba povući crtu i ne biti rob sustava, za nekog trećeg koji bi gomilao zaradu. 

'Dnevno se u prosjeku gasilo 13 farmi'

- Unazad 10 godina i danas cijena mlijeka je takoreći ista. Iako je prije 10 godina čak malo bila i veća nego danas. Troškovi su drastično porasli. U ono doba prije 10 godina imali smo 54 tisuće robnih proizvođača danas je ostalo nekih 3 i pol tisuće. Prije 10 godina na polici je bilo mlijeko od 3,5 do 4 kune, a danas nam je preko 9 kuna, dodaje Mirko Laslo.

U prosjeku na dan se gasilo 13 farmi, a proizvodnja mlijeka nužno je padala. Laslo dodaje kako je u njegovoj okolici 300 krava prodano, a tri su se farma ugasile.

Ne učini li se nešto, ističu mljekari, u Hrvartskoj ih još neće mnogo ostati. U prilog tomu ide i podatak da smo prije samo 15 godina proizvodili oko 65% domaćih potreba za mlijekom. Danas više ni polovinu.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!