07:37 / 22.08.2018.

Autor: HRT

Ogorčeni radnici Uljanika imaju poruku za Vladu

-

-

Foto: - / -

Radnici cijele Uljanik Grupe, počeli su opći štrajk jer im nisu isplaćene plaće za srpanj, a štrajkat će na svojim radnim mjestima do ispunjenja uvjeta, odnosno do isplate.
Četiri i pol tisuće radnika Uljanika u Rijeci i Puli počelo je danas opći štrajk jer im nisu isplaćene plaće za srpanj. Radnici su se u Puli okupili ispred Uprave Uljanika na najavljenom sindikalnom skupu, a potom izašli iz kruga Uljanika i blokirali promet. Povukli su se se ceste kako bi završili današnji dan, a štrajk nastavljaju sutra. Traže odlazak Uprave, a imaju i poruku za Vladu.

-
Poruke iz Vlade: Uprava Uljanika mora preuzeti odgovornost
- Horvat: Problem Uljanika možda je i veći od Agrokora
- Brodotrogiru plaće do kraja tjedna, umanjene

Sindikati najavljuju da u štrajku ostaju do daljnjega. Boris Cerovac, predsjednik Jadranskog sindikata, inače većinskog sindikata u Uljaniku, kaže nam da je glavni zahtjev sindikata isplata plaće za srpanj - jer to službeno mogu tražiti. Ali neslužbeno, traži se ostavka odgovornih. "Jer je krajnje vrijeme da netko odgovara za ono što se dogodilo u Uljaniku", kazao je, dodavši kako su to danas i sami radnici u nekoliko navrata tražili. Obišli su, podsjeća, cijelu Pulu s transparentom kojim se traži ostavka odgovornih.

"Mislim da je krajnje vrijeme da se shvati da odgovorni trebaju odgovarati za one propuste koje su napravili jer se inače jako loša poruka šalje ostalima. Zna se da firmu vodi Uprava, a ne netko drugi. Naravno da nije samo Uprava kriva, postojali su instrumenti. I sama Vlada koja je morala pratiti da se ne troše novci uzaludno, trebala je urgirati da se takvo nešto ne dogodi. Na kraju, sama Vlada je mogla pomoći da se ne dogodi ovaj štrajk, da se ne dogodi da ne bude isplaćena plaća. Nažalost, dozvolili su da krenemo u štrajk, dozvolili su da dio radnika da otkaz i napusti Hrvatsku. Je li to njima u interesu, ne znam, ali krajnje je vrijeme da se nešto poduzme", rekao je Cerovac za Regionalni dnevnik.

Okrio je i planove za sutra: "Štrajk do ispunjenja uvjeta". Od Vlade traže da Uljanik uvrsti na dnevni red sutrašnje sjednice, da zauzme stav o brodogradnji te objavi što od Uljanika očekuje. 

"Rješenje problema se mora naći izvan Uljanika, a mislim da je odluka na Vladi koja je već puno puta rekla da podržava restrukturiranje i opstanak brodogradiliša", kazao je Rajko Kutlača iz Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije. Dodao je kako za Uljanik nisu podmetnuli leđa koliko za druga brodogradilišta.

Radnici su Vladi poručili "neka ljudima koji su bez kruha objasne zašto djeci nemaju što staviti na stol" te neka ne daju "novce uvijek istima, koji samo čekaju novce od restrukturiranja". "Jednostavno nemojte raditi blokirane ljude, nemojte da budemo u stanju da moljakamo da nam opraštate dugove, mi smo ljudi koji žele raditi", kazao je jedan radnik.

Održan je i sastanak Uprave i Štrajkaškog odbora Uljanika. Zaključci su očekivani - Uprava ne želi otići, smatraju kako nisu krivi, već da čine sve kako bi plaća radnicima barem za srpanj bila isplaćena. Iz Uprave Uljanika oglasili su se priopćenjem. "'Uprava razumije nezadovoljstvo radnika i u kontinuiranom je kontaktu sa svim tijelima države te radi na rješenju ove situacije. Kroz rješavanje plaće za srpanj intencija je riješiti i ukupno pitanje brodogradilišta u narednom razdoblju. Uprava je u stalnoj komunikaciji sa Štrajkaškim odborom i na raspolaganju je u svakom trenutku za neposredni sastanak i izmjenu svih najnovijih informacija koje očekuje', stoji u priopćenju.Iz sindikata kažu da Uprava nije dala ni naznaku kada bi plaća mogla biti isplaćena. Dodajmo ovome kako je direktor Uljanika nekim radnicima navodno obećao da će plaća biti u petak.

"Nemamo vijesti koje bi bilo kako promijenile situaciju", rekao je Rajko Kutlača iz Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije. Kaže da informacija da sva ministarstva čine sve što mogu da riješe situaciju radnicima ne znači ništa. "Nama treba plaća. Kada je dobijemo, prekinut ćemo štrajk", rekao je. Traži i da država konačno stane iza restrukturiranja Uljanika, ili da konačno kaže da odustaje od Uljanika. Moramo znati na čemu smo, istaknuo je.Radnici 3. maja u Rijeci boravili su unutar kruga brodogradilišta 8 sati, no nisu radili. I oni za odgovornost optužuju Upravu. Međutim, vjeruju kako situacija neće kulminirati i da radnici neće izaći na ulice. Očekuju sastanak s direktorom. Rade samo neophodne službe, vatrogasci, tehničke službe i drugi.Štrajk je zakonsko pravo radnika nakon pet dana mirenja koji su istekli jučer u 13 sati. Neki analitičari problem Uljanika prema veličini financijskih obveza uspoređuju s onim Agrokora.

U Vladi je jučer držan sastanak o stanju u brodogradilištima. Ministar gospodarstva Darko Horvat najavio je da bi u rješenje mogla biti uključena Hrvatska banka za obnovu i razvitak koja je nedavno odbila kreditni zahtjev strateškog partnera Uljanika- Kermas energije. Tvrtka Danka Končara je tražila taj novac kako bi dala pozajmicu Uljaniku za plaće. Još jedno brodogradilište Danka Končara nije isplatilo plaće radnicima -  Brodotrogir.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!