Plenković ne očekuje probleme kod malih trgovaca zbog zamrzavanja cijena

18.09.2023.

Zadnja izmjena 13:00

Autor: V.G./HRT/Hina

Jeftinija košarica

Jeftinija košarica

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Vladine mjere kojima se ograničava cijena 30 proizvoda stupile su na snagu. Cijene trebaju biti niže od 10 do čak 53 posto, košarica bi trebala stajati 23 eura i 47 centi manje, a svi proizvodi posebno su označeni kako bi bili vidljiviji. 

Premijer Andrej Plenković izjavio je da ne očekuje negativan utjecaj zamrzavanja cijena na male trgovce. Naprotiv, očekuje da će to potaknuti konkurenciju i smanjiti cijene.

Komentirajući tvrdnje da bi zamrzavanje cijena moglo naštetiti malim trgovcima, odgovorio je da iskustvo iz prvog ograničavanja cijena kad je određena gornja granica cijene za sedam proizvoda, pokazuje da neće biti tako.

- Iz iskustva znam da to neće biti, kao i kod sedam zamrznutih proizvoda kod kojih je Vlada ograničila najvišu cijenu, no nije ih nedostajalo na policama nego je nastala konkurencija, izjavio je Plenković nakon svečanog obilježavanja proboja druge cijevi tunela Učka.

Kaže da će nove Vladine mjere zaštititi građane, osobito one s najmanjim primanjima, a očekuje i stvaranje konkurencije na tržištu i smanjivanje cijena, i to ne samo proizvoda kojima je Vlada u paketu mjera ograničila cijene.

 Infografika prikazuje cijene 30 osnovnih proizvoda

Podsjetio je i da su banke najavile da će dignuti kamate na štednju, ali ne i na gotovinske i stambene kredite.

Upitan ima li poruku za dobavljače koji su najavili mogućnost dizanja cijena od 1. listopada, odgovorio je da kod svih ima prostora za doprinos smanjenju inflacije i rasta cijena, pri čemu je Vlada svojim mjerama osigurala da praktički nitko ne osjeti energetsku krizu.

- Vlada je osigurala nepromijenjenu cijenu energenata, pa postoji prostor kod dobavljača, trgovaca i proizvođača, rekao je.

- Sve ono što koristi građanima, trebamo podržati. Uvijek je izazovno komentirati nešto što ide u korist građana da ne izazove kontraefekt. Mi smo svjesni da se moglo više, a ovo štu su napravili - napravili su. Što su cijene više, to su veći i prihodi proračuna od PDV-a, rekao je Arsen Bauk, SDP.

Prema tome, istaknuo je Bauk, najveći dobitnik svega je državni proračun i posredno Vlada.

- Sada Vlada s onim što je uzela od građana time što nije prije reagirala može intervenirati na drugi način i dio toga vratiti.

- Naša primjedba, što se tiče rasta PDV-a i dodatno stvorenih dobara u Hrvatskoj, da su se nepravedno raspodijelili odnosno da je više išlo bankama, a manje onima s najmanjima primanjima, dodao je.

Što građani misle o Vladinu potezu?


Osim 30 proizvoda kojima se ograničava maloprodajna cijena, trgovački lanci najavljuju niže cijene i za druge artikle, neki će biti jeftiniji 30-40%.

Mnogi strahuju da će nakon zamrzavanja cijena određenih proizvoda trgovci podignuti cijenu nekih drugih.

- Teško onome koga ta sniženja spašavaju. Analizirajući sve do sada, to je samo zavaravanje protivnika. Mislim da postoje daleko uspješnije metode da se pomogne ljudima s malim mirovinama, rekao je jedan gospodin.

- Mislim da je odlično, svaki cent je svima nama bitan jer plaće nisu nešto, a dobro je i da potičemo domaće proizvode, rekla je jedna gospođa.

Evo što o ograničavanju cijena misle Varaždinci:

- Slažem se, trebalo je više proizvoda uključiti, većinom je sve poskupjelo, rekla je jedna gospođa.

- Potrošačke košarice su sve skuplje, ljudi sve manje kupuju. Na varaždinskoj tržnici se to vidi, sve je manje kupaca jer si to ne mogu priuštiti. Kupuju većinom u trgovačkim lancima, i to samo ono što moraju, rekla je Varaždinka.

- Nisam primijetila niže cijene. Iskreno, nije neka odluka, dodala je druga.

I u Šibeniku su trgovci snizili cijene. Dio Šibenčana kaže da im je Vladino zamrzavanje cijena dobro došlo, uštedjet će i rasteretiti budžet. Drugi pak ponavljaju - život je i dalje preskup, a ovo je samo vatrogasna mjera.

- Neznatno je račun manji. Kupila sam ono što mi treba za danas, nisam očekivala da će to tako biti. Cijene jesu niže, ali artikli nisu označeni pa je teško snaći se, rekla je Anka Aužina.

Umirovljenica je rekla da im ta odluka neće previše rasteretiti budžet.

- Sve je skupo, ne može se živjeti samo od ovih artikala. Svako sniženje je dobrodošlo. Pratim akcije i kupujem, rekla je Aužina, ali i izrazila bojazan da bi neki drugi proizvodi nakon ove Vladine odluke mogli poskupjeti.

Premijer Andrej Plenković uvjeren je da hrvatski građani prepoznaju postignuća njegove Vlade koja je opisao kao "gigantska" u odnosu na zatečeno stanje 2016. kada su došli na vlast te je poručio biračima da s aktualnom Vladom, temeljem tih postignuća, "znaju na čemu su".


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!