15:52 / 28.10.2018.

Autor: HRT

Oni su dokaz da i za naše selo ima nade

-

-

Foto: - / -

Iako nagrada nije još stigla u Hrvatsku, ovi mladi poljoprivrednici dokaz su da i naše selo može imati svijetlu budućnost.
Obitelj Gašić iz Beketinaca pokraj Osijeka prije nekoliko godina razmišljala je o zatvaranju farme. No onda je njihov sin, 24-godišnji Ivan, svojom idejom obitelj spasio od bankrota. Otvorio je siranu. Sada godišnje proizvedu 200 tisuća litara mlijeka, 36 tisuća prerade u sir.

"Bilo je tu ljepih trenutaka, jako ružnih trenutaka. Jednostavno nisam želio dopustiti da se gospodarstvo zatvori. Školovao sam se za poljoprivredu - dakle bilo je - idem otvoriti nešto novo pa što bude bude - Hvala Bogu uspjelo je i svakim danom je sve bolje", ističe Ivan Gašić, najbolji mladi poljoprivrednik u Hrvatskoj.

Ta mu je ideja u svibnju donijela titulu najboljeg mladog poljoprivrednika godine i dala priliku da konkurira u izboru na europskoj razini. Projekt je predstavio pred 300 najboljih europskih mladih poljoprivrednika.

U Europi se dnevno zatvara i do 1000 obiteljskih gospodarstava pa svako priznanje mnogo znači. Zbog toga je eurozastupnica Marijana Petir treću godinu uključena u organizaciju izbora za poljoprivrednika godine, a i u parlamentu glasno zastupa njihova prava.

"Nije lako, to je posao koji se radi pod vedrim nebom, sa brojim klimatskim promjenama, nepogodnostima na tržištu ali s druge strane vidimo na njihovima primjerima da je to posao, ako ga radite s ljubavlju, koji može dati rezultate", ističe hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Petir.

Rezultate imaju i Zvonimir Kalić i Tvrtko Matijević. Na domaćem izboru bili su među 10 najbolih.

"Dičimo se zapravo s 20-ak prepoznatljivih proizvoda industrijske konoplje koji su jako zdravi, kvalitetni, preventivni za sve. Bavimo se baš sa uzgojem, imamo ekološki uzgoj na skoro 30 hektara, imamo vlastiti ekološku stanicu, plasiramo se na sajmovima, na kućnom pragu, promoviramo se gdje god stignemo, ističe Kalić.

"Cijelokupna procedura pčelinjeg otvora se svodi u tome da elektro stimulacijom ploča, elektrostimulacijom tih žica, pčele stoje na plus i minus i bodu u staklo. Prilikom svakog uboda pčela ostaje živa i dobivamo na staklu otrov, on se koristi u farmaceutskoj industriji za proizvodnju krema protiv bolova i bora", objašnjava Matijević.

Nagrade su na europskoj razini otišle u Belgiju, Italiju te Portugal - koji ima najbolji poljoprivredni projekt. Plantaža gusto posađenih badema oduševila je međunarodni žiri.

"Sadnice sadimo tako da formiraju grm, a ne stablo kao što je uobičajeno. Tako se proizvodnja ubrzava, a i plodove je lakše brati", ističe nagrađeni za najbolji poljoprivredni projekt Manuel Maria Felner da Costa Grave iz Portugala.

Iako nagrada nije stigla u Hrvatsku, ovi mladi poljoprivrednici dokaz su da i naše selo može imati svijetlu budućnost.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!