18:40 / 08.12.2020.

Autor: Anamarija Škorić/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Online degustacije vina

-

-

Foto: - / -

I dok cijeli ugostiteljski sektor stoji, vinari ne miruju. U "novom normalnom" degustacije su počeli organizirati u virtualnom okružju, a sve kako bi "izvukli" godinu u kojoj im je pandemija prepolovila promet.
I dok cijeli ugostiteljski sektor stoji, vinari ne miruju. U "novom normalnom" degustacije su počeli organizirati u virtualnom okružju, a sve kako bi "izvukli" godinu u kojoj im je pandemija prepolovila promet. 24 vina šibensko-kninskoga vinogorja predstavit će se na online degustacijama. 

Uz pune čaše vinari i vinski znalci pred zaslonom računala. Tema: debit - srednjodalmatinska bijela sorta.

- Oni su sva vina dobili na svoje adrese i praktički to je ono što je svak dobio ispred sebe, govori Marko Sladić, vinar iz Plastova.

Zajedno, ali ipak u sigurnosti svoga doma. Recept koji je ovaj mladi vinar već iskušao na virtualnim degustacijama s poklonicima dobre kapljice s druge strane oceana.

- Evo nedavno smo imali jednu degustaciju s kanadskim uvoznikom gdje se na zoomu prijavilo skoro 50 ljudi. Imena sorti praktički ne znaju ni izgovarati, ali su otvoreni i spremni za naučiti nešto novo o babiću - debitu - pošipu, o Hrvatskoj, naglašava Juraj Sladić, enolog i voditelj vinarije u Šibeniku.

Virtualno kušanje - prilika je da domaći proizvođači još snažnije zakorače na svjetsko tržište. Kvalitetu ovdašnjih vina potvrdile su brojne nagrade.

A izvoz bi jamčio opstanak malih vinara, jer udar koronakrize mnoge je "bacio na koljena".    

No dok je poslovanje stajalo, vinari su vrijedno radili. Pa će se 2020. pamtiti ne samo po pandemiji nego i po prvom pjenušcu od maraštine.

- Tu maraštinu uvijek njegujemo, radimo, promoviramo želimo da stvarno ona bude jedno vino u Dalmaciji koje je na najvećem nivou, ističe Marko Sladić, vinar iz Plastova.

Uz maraštinu, šibensko je vinogorje kolijevka i debitu, lasini, plavini, babiću. Sortama koje su vrijedno naslijeđe - predodređenima, kažu, za velike vinske priče.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!