Opasnost od afričke svinjske kuge, uvedene nove mjere

11.09.2019.

20:48

Autor: HRT

default error photo
U emisiji je bilo riječi i o tome kako građani mogu pomoći u suzbijanju afričke svinjske kuge.
Ministarstvo poljoprivrede uvodi nove preventivne mjere radi ranog otkrivanja i sprječavanja unosa virusa afričke svinjske kuge u Hrvatsku. Farme koje ne zadovoljavaju sigurnosne uvjete neće smjeti prodavati ni premještati svinje, kolinje će biti dopušteno samo ako svinje pregleda veterinar, a uvode se i novčane nagrade za dojavu o lokaciji uginule divlje svinje.

- Nove mjere zbog afričke svinjske kuge

Zasad u Hrvatskoj nije zabilježen slučaj te bolesti kod domaćih i divljih svinja, ali preventivne mjere uvode se jer je afrička svinjska kuga potvrđena u susjednim zemljama, Mađarskoj i Srbiji. Svinjska kuga je virusna zarazna bolest domaćih i divljih svinja. Prenosi se direktnim i indirektnim kontaktom, stvarima s kojima je u kontaktu bila zaražena svinja. Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti! - Preventivne mjere su jedina prava zaštita, uzgajivači sami mogu najviše pridonijeti da u njihove uzgoje ne uđe zaraza, kazala je načelnica Sektora za zaštitu zdravlja životinja u Upravi za veterinarstvo i sigurnost hrane u Ministarstvu poljoprivrede Ljupka Maltar.Minimalne biosigurnosne mjere na snazi su već 10 godina, a danas se potencira da se one poboljšavaju. Povećan je rizik, posebice u doba svinjokolje. Obavezan je pregled svinja na gospodarstvima koja ne udovoljavaju minimalnim biosigurnosnim uvjetima, dodala je.

- Uzgajivači su upoznati sa biosigurnosnim mjerama, održavana su i predavanja. Ja i svi ozbiljniji uzgajivači uveli su te mjere. Prvenstveno, nema više dolazaka potencijalnih kupaca i razgledavanja svinja na farmi, na ulasku u objekte postavljene su dezinfekcije, električni pastir je postavljen oko imanja kako bi otjerao divlje svinje, također psi ovčari sprečavaju divljač da se pojavi, kazao je uzgajivač svinja Vlado Ferbežar iz Otoka kod Vinkovaca. Dodao je da ne zna bi li se mogao financijski oporaviti i krenuti ispočetka ako bi se na njegovoj farmi pojavila svinjska kuga.

U videoprilogu pogledajte kako građani mogu pomoći u suzbijanju afričke svinjske kuge.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!