OPEC očekuje slabiju potražnju za naftom u 2023.

15:13 / 14.06.2022.

Autor: HRT/Hina/E.L.S.

OPEC

OPEC

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Svjetska potražnja za naftom usporit će u 2023. godini, rekli su izaslanici Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i izvori u industriji, budući da poskupljenje nafte i goriva potiče inflaciju i koči svjetsko gospodarstvo.

Potrošnja goriva oporavila se nakon pandemijskog pada u 2020. i trebala bi ove godine premašiti razinu iz pretpandemijske 2019. unatoč rekordnim cijenama. No, visoke cijene negativno su utjecale na projekcije rasta u ovoj godini i navode na zaključak o sporijem rastu u 2023. OPEC bi prvu prognozu za iduću godinu trebao objaviti u srpnju.

Skupina procjenjuje da će svjetska potražnja u 2023. rasti za dva milijuna barela dnevno ili manje, što bi predstavljalo rast za samo dva posto u usporedbi s očekivanih 3,36 milijuna barela dnevno u ovoj godini, navode delegat OPEC-a i izvor upoznat s razmišljanjima u naftnom kartelu.

- Čak i bude rasla samo milijun barela dnevno, to će i dalje biti rast, a ne maksimum, rekao je delegat o izgledima za sljedeću godinu.

- OPEC će prognozu objaviti u mjesečnom izvješću 12. srpnja, rekao je izvor iz OPEC-a.

U prvoj prognozi za ovu godinu, objavljenoj u prošlogodišnjem srpnju, OPEC je prognozirao rast potražnje u ovoj godini za 3,28 milijuna barela dnevno. Zatim ju je podigao na više od četiri milijuna, pa snizio na 3,36 milijuna.

Organizacije poput OPEC-a i IEA-e često mijenjaju procjene zbog promjena u gospodarskim izgledima i geopolitičke neizvjesnosti, što je ove godine uključivalo rusku invaziju na Ukrajinu i lockdown u Kini zbog opetovanog širenja koronavirusa, objašnjava Reuters. Trenutno naftni kartel traga za eventualnim naznakama da visoke cijene razaraju potražnju.

Dva OPEC-ova delegata odvojeno su procijenila da će visoke cijene vjerojatno ograničiti potrošnju nafte u narednim mjesecima, ali jedan od njih rekao je da u SAD-u još nema naznaka tog trenda, citirajući nove podatke o potražnji za benzinom.

I visoki izvor u trgovačkoj tvrtki, koja nije povezana ni s IEA-om ni s OPEC-om, očekuje slabiji rast potražnje u 2023., i to za dva milijuna barela dnevno ili manje, u odnosu na 2,6 milijuna barela dnevno u ovoj godini. No, smatra da cijene već uništavaju potražnju.

- Cijena od 120 dolara po barelu uništava potražnju. To se već događa, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!