OPEC pogoduje Rusiji, ali i gleda na svoju zaradu na "crnom zlatu"

09.04.2023.

20:56

Autor: Mladen Sirovica/Dnevnik/P.F./HRT

Cijene barela nafte

Cijene barela nafte

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Zemlje OPEC-a, odnosno izvoznice nafte predvođene Saudijskom Arabijom, iznenadno su početkom tjedna objavile da će od svibnja dodatno smanjiti proizvodnju nafte za više od milijun barela dnevno. Kao razlog navode stabilizaciju tržišta, no mnogi na Zapadu takav potez vide kao pogodovanje Rusiji. Iako je smanjenje proizvodnje predviđeno tek od svibnja, cijene nafte odmah su porasle.


Na objavu OPEC-a tržište je odmah reagiralo - cijena nafte povećala se 6%. SAD je izvoznicima nafte jasno dao do znanja da takav potez ne podupire, no američki predsjednik službeno ipak spušta loptu na zemlju.

- Neće biti tako dramatično kao što mislite, rekao je Joe Biden.

Analitičari smatraju da OPEC želi cijenu nafte držati na 80-ak dolara po barelu te da je zbog toga smanjena proizvodnja.

- Njih neće ni najmanje zastrašiti primjedbe Zapada. Bidenovo udaranje šakom u stol nije funkcioniralo ni prošle godine, a neće ni sada. OPEC će učiniti ono što kao kartel i treba - uspostaviti ravnotežu ponude i potražnje, smatra John Driscoll, direktor tvrtke za energetsko savjetovanje.

Da je odluka OPEC-a ponajprije ekonomska, smatraju i domaći stručnjaci.

- Nemojmo zaboraviti da otprilike cijena za barel nafte +/-10 dolara samo za Saudijsku Arabiju znači +/- godišnje preko 100 milijardi dolara prihoda više ili manje, objasnio je energetski stručnjak Igor Dekanić.

No, takva odluka izravno pogoduje i Rusiji, OPEC-ovoj saveznici koja je zbog pokretanja rata u Ukrajini suočena sa snažnim sankcijama. Pa joj svaki rast prihoda, a poznato je da su joj oni od prodaje energenata najizdašniji, dobro dođe.

U interesu je svjetske energetike da se cijena nafte održava stabilnom, stoga je stajalište OPEC-a važno. Ako se nekim državama, poput SAD-a, njegovi postupci ne sviđaju to je njihov problem.

glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov, Kremlin.ru

Rast cijene nafte posebno će pogoditi Aziju, gdje su najveći svjetski uvoznici crnog zlata, poput Kine, Indije, Japana i Južne Koreje.

- OPEC-ova odluka neće nimalo pomoći u gospodarskom oporavku. Visoke cijene nafte stvarat će snažan inflacijski pritisak na mnoge države u regiji, što će štetiti potrošačima, ali i proizvođačima, istaknuo je glavni ekonomist Azijske razvojne banke Albert Park.

- Saudijski ministar energetike Abdulaziz bin Salman vjerojatno je najpametniji ministar u proteklih 40 godina. Neovisan je, ali vodi brigu i o interesima Rusije. Također, ne treba zaboraviti na osobni savez koji je saudijski kralj sklopio s ruskim predsjednikom Putinom, rekao je Driscoll.

Zajedno s prethodnim smanjenjem, OPEC i njegovi saveznici u posljednjih pola godine spustili su proizvodnju nafte za više od 3,5 milijuna barela dnevno, što je gotovo 4% ukupne svjetske proizvodnje.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!