OPEC+ potvrdio skromno povećanje opskrbe naftom u veljači

11:37 / 05.01.2022.

Autor: V.K./HRT/Hina

Skromno povećanje opskrbe naftom

Skromno povećanje opskrbe naftom

Foto: Dado Ruvic / REUTERS

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici odlučili su skromno povećati proizvodnju i u veljači, procijenivši da nova varijanta koronavirusa neće u većoj mjeri omesti gospodarske aktivnosti ni naškoditi potražnji za naftom.

Skupina će i u veljači povećati proizvodnju za 400 tisuća barela dnevno, odlučeno je na redovnom mjesečnom sastanku održanom u utorak.

Tehnički odbor OPEC+ procijenio je uoči sastanka da nova varijanta koronavirusa omikron ne bi trebala značajnije utjecati na potražnju za naftom.

Vodeći proizvođači povećavaju opskrbu već otprilike pola godine, nakon značajnog smanjenja u pandemiji koja je zemlje širom svijeta prisilila da strogo ograniče putovanja i zatvore gospodarske aktivnosti.

Analitičari procjenjuju da će se potražnja za naftom ove godine vratiti na razine prije pandemije koronavirusa, na oko 100 milijuna barela dnevno. OPEC namiruje oko 45 posto svjetske potražnje.

Skupina će se ponovo sastati 2. veljače kako bi analizirala stanje na tržištu. Analitičari Commerzbanka procjenjuju da će im u fokusu biti pandemija, eventualna nova ograničenja u Kini i moguće korištenje strateških rezervi kako bi se obuzdale cijne, navodi dpa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!