OPEC+ povećava proizvodnju za samo 100.000 barela dnevno

03.08.2022.

15:40

Autor: Hina/HRT/E.L.S.

OPEC

OPEC

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Organizacija zemalja izvoznica nafte i saveznici OPEC+ odlučila je lagano povećati proizvodnju nafte za sto tisuća barela dnevno, što su analitičari nazvali uvredom za američkog predsjednika Joea Bidena nakon njegova prošlomjesečnog posjeta Saudijskoj Arabiji.

Cilj toga posjeta bio je uvjeriti čelnike OPEC-a da proizvode više nafte kako bi povećanom ponudom pomogli SAD-u i globalnom gospodarstvu u kontroli cijena.

Malo povećanje dolazi nakon tjedana ispunjenog nagađanjima o tome hoće li Bidenovo putovanje na Bliski istok i američko odobrenje prodaje ofenzivnih projektila Rijadu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) donijeti više nafte na tržište. Dokument OPEC+ pokazao je da je skupina spremna povećati proizvodnju za 100.000 barela nafte dnevno (bpd) od rujna, što su neki izvori i potvrdili.

- To je tako malo da je beznačajno. S fizičkog stajališta to je marginalni ispad, a kao politička gesta to je gotovo uvredljivo, rekao je izvršni direktor za energiju, klimu i održivost Euroasia Groupe Raad Alkadiri.

OPEC i njegovi saveznici predvođeni Rusijom prethodno su povećali proizvodnju za oko 430 - 650 tisuća bpd iako su teško dostizali zadane ciljeve jer je većina članica već iscrpila svoj proizvodni potencijal.

SAD je pritisnuo čelnike OPEC-a Saudijsku Arabiju i UAE da započnu proizvodnju više nafte kako bi pomogli u obuzdavanju cijena potaknutih oporavkom potražnje i ratom u Ukrajini.

Sankcije SAD-a i zapada protiv Rusije uzrokovale su skok cijena svih vrsta energije, što je rezultiralo najvišom inflacijom u više desetljeća i povećanjem kamatnih stopa središnjih banaka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!