Oporavak bankarskog sektora podržava europske burze

28.03.2023.

10:00

Autor: Hina/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Bro Crock / Shutterstock

Na europskim su burzama u utorak ujutro indeksi porasli, drugi dan zaredom, što se ponajviše zahvaljuje daljnjem rastu cijena dionica u bankarskom sektoru jer su popustila strahovanja od bankarske krize.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9.30 u plusu 0,5 posto, ojačavši drugi dan zaredom.


Pritom je londonski FTSE indeks ojačao 0,45 posto, na 7.505 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,59 posto, na 15.218 bodova, a pariški CAC 0,68 posto, na 7.126 bodova.


I jutros su, kao i jučer, među najvećim dobitnicama dionice u bankarskom sektoru, koji je u prosjeku porastao 1,3 posto. Za otprilike toliko porasli su i rudarski te naftni sektor.


I na većini azijskih burzi cijene su dionica porasle. MSCI indeks azijsko-pacifičke regije, bez Japana, bio je oko 9,30 sati u plusu 0,3 posto, nadoknadivši jučerašnje gubitke. Pritom je japanski Nikkei indeks ojačao 0,1 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Hong Kongu i Australiji porasle između 1 i 1,1 posto. U Šangaju su, pak, blago pale.


Ulagače je ohrabrio jučerašnji rast cijena dionica na američkim burzama. Na Wall Streetu je Dow Jones ojačao 0,60, a S&P 500 0,16 posto. Rast indeksa ponajviše se zahvaljuje rastu cijena dionica u bankarskom sektoru. S&P indeks tog sektora skočio je više od 3 posto.


Strahovanja od širenja krize u bankarskom sektoru ponešto su popustila nakon vijesti da će američka First Citizens BancShares preuzeti depozite i kredite nedavno propale Silicon Valley banke. S druge strane, pod pritiskom se našao tehnološki sektor, pa je Nasdaq indeks pao.


I dalje ima puno vijesti iz bankarskog sektora, danas dobrih. No, tehnološki je sektor imao vrlo snažno tromjesečje, pa je možda bilo dobitonosnih prodaja kako se bližimo kraju kvartala, kazao je Tim Ghriskey, portfelj strateg u tvrtki Ingalls & Snyder.


S&P indeks tehnološkog sektora u plusu je od početka godine više od 15 posto.


Unatoč rastu većine indeksa, jutros na burzama vlada oprez jer ulagači su i dalje zabrinuti u vezi banaka. Jučer je guverner Feda Philip Jefferson kazao da bi pritisak na male banke najviše pogodio male poduzetnike.


Ova runda nesigurnosti vjerojatno će još potrajati. Još nije kraj priče o bankama, pa bi nestabilnost na tržištima mogla potrajati još koji kvartal, kaže Manishi Raychaudhuri, direktor istraživanja u banci BNP Paribas.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!