11:49 / 17.03.2020.

Autor: HINA/HRT

Organizatori događanja traže mjere za očuvanje poslovanja

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Udruženje organizatora i realizatora događanja pozvalo je nadležne institucije da donesu mjere za očuvanje poslovanja i radnih mjesta u djelatnostima koje su preko noći ostale bez izvora prihoda, uz neizvjesne izglede za ponovnu uspostavu poslovanja.
Udruženje organizatora i realizatora događanja pozvalo je nadležne institucije da donesu mjere za očuvanje poslovanja i radnih mjesta u djelatnostima koje su preko noći ostale bez izvora prihoda, uz neizvjesne izglede za ponovnu uspostavu poslovanja.

Udruženje okuplja 54 tvrtke koje se bave iznajmljivanjem opreme za realizaciju događanja (audio, video, rasvjetna, sajamska, konferencijska oprema, šatori i sl) te agencija za organizaciju događanja (koncerti, konferencije, sajmovi, kongresi, promocije, korporativna događanja i drugo), stoji u priopćenju.

Predlažu mjere za olakšanje poslovanja poput moratorija na kredite i leasinge, nepovratno financiranje doprinosa na plaće zaposlenika, sufinanciranje 60 posto osobnog dohotka zaposlenika osim vlasnika i članova uprave, odgodu isplate akontacija poreza na dobit, isplatu poreza na dobit za prethodnu godinu, isplatu PDV-a za veljaču, obustavu obračuna komunalne naknade...

Podaci potpisnika apela govore da se radi o njihovih 349 radnika, koja čine okvirno 20 posto poslovnih subjekata iz te grane, međutim, broj ukupno zaposlenih je oko 2000.

Apel za pomoć, uslijed krize poslovanja izazvane pandemijom COVID-19 virusa, uputili su Vladi, ministarstvima gospodarstva, poduzetništva i obrta, financija, rada i mirovinskog sustava, Hrvatskoj gospodarskoj komori, Hrvatskoj udruzi poslodavaca, Hrvatskoj obrtničkoj komori te udruzi poreznih obveznika Lipa. Mjerodavne su pozvali na sastanak za što žurnije provođenje mjera.

Njihova struka pogođena prva

Iz udruženja su istaknuli kako ne žele ignorirati težinu posljedica s kojima se suočavaju i druge gospodarske grane, ali oni su jedan od rijetkih sektora kojima je poslovanje preko noći u potpunosti prekinuto. Naglašavaju da su pogođeni prvi i u potpunom opsegu, a upravo će njima najduže trajati povratak u uobičajeni operativni tok.

- Budući da smo struka koja se bavi isključivo organizacijom i realizacijom događanja, za nas, iako potpuno razumljiva, zabrana javnih okupljanja kao prva uvedena mjera za sprječavanje širenja pandemije uzrokovane COVID-19 virusom, znači također potpunu zabranu rada i privređivanja, bez ikakvih naznaka kada bi se isto moglo ponovno uspostaviti, upozorili su u priopćenju.

Napominju kako njihova struka osigurava velik broj stalnih radnih mjesta kroz cijelu godinu, privremeno ugovorno angažiranje stručnog osoblja (tehničkih, umjetničkih i strukovnih zanimanja), povremeno zapošljavanje studenata i umirovljenika.

Inače se u redovnom poslovanju, naglašava udruženje, ne oslanjaju na poticaje i bilo kakav vid pomoći države ili jedinica lokalne samouprave, no zbog više sile apeliraju da ih se ne previdi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!