15:10 / 18.04.2019.

Autor: P.F./Hina/HRT

Osigurana 42 milijuna eura za hrvatsko startup tržište

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Rizični kapital prikupljat će se ponajprije za investicije usmjerene u tehnološke sektore s visokim potencijalom rasta, poglavito u one koji su identificirani u Strategiji pametne specijalizacije RH.
Europski investicijski fond (EIF) i Fil Rouge Capital otpisali su Sporazum o financiranju razine II kojim je lansiran financijski instrument ESIF Fond rizičnog kapitala, a tim će se novim instrumentom osigurati 42 milijuna eura za hrvatsko startup tržište. 

ESIF Fond rizičnog kapitala novi je financijski instrument na hrvatskom tržištu vrijedan 35 milijuna eura iz europskih fondova, a namijenjen je poduzetnicima početnicima.

Potpisanim ugovorom uloga upravitelja fonda dodijeljena je Fil Rouge Capitalu, koji je do sada privukao interes institucionalnih ulagača u iznosu većem od sedam milijuna eura, čime se vrijednost ESIF Fonda rizičnog kapitala popela na 42 milijuna eura.  

- Ovim sporazumom Europski investicijski fond (EIF) preuzeo je obvezu uložiti dodijeljena ESIF sredstva u mlada, inovativna i brzo rastuća poduzeća, rekla je ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac.

Ocijenila je kako je EIF obavio dobar posao odabira upravitelja jer je Fil Rouge Capital dosad privukao interes institucionalnih ulagača u iznosu većem od 7 milijuna eura privatnog kapitala.

Time se vrijednost ESIF Fonda rizičnog kapitala popela na 42 milijuna eura namijenjena perspektivnim projektima s visokim stupnjem neizvjesnosti u povrat investicija, rekla je Žalac.

Financijski instrument ESIF Fond rizičnog kapitala deseti je po redu koji je lansiralo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU-a kao upravljačko tijelo najvećeg operativnog programa za europska sredstva, čime je hrvatskom tržištu na raspolaganje stavljeno više od 550 milijuna eura.

- Zahvaljujući financijskim instrumentima, do sada je podržano gotovo 1575 poduzetnika koji su investirali 344 milijuna eura u razvojne projekte maloga gospodarstva, čime se omogućilo stvaranje više od 4100 novih radnih mjesta, rekla je Žalac.

Rizični kapital prikupljat će se ponajprije za investicije usmjerene u tehnološke sektore s visokim potencijalom rasta, poglavito u one koji su identificirani u Strategiji pametne specijalizacije Republike Hrvatske do 2020.

- Ovaj novi fond značit će promjenu za startup tržište u Hrvatskoj. Fil Rouge Capital moći će uložiti 42 milijuna eura u cijeli spektar poduzetnika početnika, od najranije faze inkubacije, preko akceleracije i napokon do faze rasta startupova, naglasio je predstavnik upravitelja fonda Fil Rouge Capitala II Julien Coustaury.

EIF je Fil Rouge za upravitelja odabrao u natjecateljskom postupku s osam kandidata koji su se prijavili na poziv na iskazivanje interesa. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!