Osječko-baranjska županija ostvarila rekordne turističke pokazatelje

04.01.2023.

14:38

Autor: Hina/HRT/R.S.

Turisti u Osijeku

Turisti u Osijeku

Foto: Davor Javorovic / PIXSELL

Osječko-baranjska županija prošle je godine ostvarila rekordnih 240 tisuća noćenja i 112 tisuća turističkih dolazaka, što je 40 posto više nego 2021. godine te više i od dosad rekordne 2019. godine, izvijestili su u u županijskoj Turističkoj zajednici.


Prošlogodišnje brojke u odnosu na dosad rekordnu 2019. godinu veće su za jedan posto, što se tiče dolazaka, i 2,5 posto što se tiče noćenja.


Najveći broj noćenja, 57 posto, ostvaren je u Osijeku i 17 posto na području Baranje, rekao je na konferenciji za novinare savjetnik u županijskoj Turističkoj zajednici Mislav Matišić.


Ističe kako je najveći broj dolazaka i noćenja bio u rujnu 2022. godine, i to je prvi mjesec u povijesti s ostvarenih više od 30 tisuća noćenja, a nakon njega slijede listopad, svibanj, lipanj i kolovoz.


Udio domaćih gostiju i dalje prelazi polovinu ukupnog broja i za 2022. godinu iznosi 57 posto, a broj stranih gostiju povećao se za sedam posto u odnosu na 2019. godinu, što je iznimno dobro, jer su tijekom pandemije koronavirusa prevladavali domaći gosti. Najviše je Nijemaca, Mađara, gostiju iz zemalja u okruženju te Poljaka, istaknuo je Matišić.


U Turističkoj zajednici napominju kako je 2022. godina bila rekordna i za Park prirode "Kopački rit", koji je ostvario povijesni rekord sa 46.070 posjetitelja, što je povećanje od 27 posto u odnosu na 2021. i 10 posto u odnosu na 2019. godinu.


Što se tiče smještaja, broj objekata koji nude smještaj je 16 posto veći u odnosu na prošlu godinu, a broj kreveta je veći za sedam posto, Kapacitet nam je sada oko 5,5 tisuća kreveta, ali nedostaju nam veliki hoteli, hoteli s četiri i pet zvjezdica te hoteli s bazenima, jer oni su najveći motori razvoja u turizmu, pa prostora za napredak ima puno, ocijenio je Matišić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!