08:21 / 11.02.2018.

Autor: HRT

Oštar pad eura - dolar prošli tjedan ojačao 1,4 posto

-

-

Foto: - / -

Dolar je znatno ojačao prema europskoj valuti pa je tečaj eura potonuo 1,7%. Pritom je cijena američke valute prema japanskoj oslabjela 1,2%, blizu najniže razine u četiri mjeseca.
Indeks dolara, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, prošloga je tjedna ojačao 1,4 posto, na 90,42 boda. To je njegov najveći tjedni dobitak u posljednjih 15 mjeseci, dok je tečaj eura oštro pao. Dolar je znatno ojačao prema europskoj valuti pa je tečaj eura potonuo 1,7 posto, na 1,2250 dolara. Pritom je cijena američke valute prema japanskoj oslabjela 1,2 posto, na 108,80 jena, blizu najniže razine u četiri mjeseca.

Na Wall Streetu su prošloga tjedna vodeći indeksi potonuli više od 5 posto, najviše u posljednje dvije godine, što je negativno utjecalo i na ostale najveće burze u svijetu. Posljedica je to strahovanja ulagača od jačanja inflacije, što bi moglo navesti američku središnju banku na ubrzavanje tempa povećanja kamata. Fed je lani povećao cijenu novca u tri navrata za po 0,25 postotnih bodova, a očekuje se da će ove godine dodatno povećati kamate od dva do tri puta, počevši od ožujka. Zbog toga rastu prinosi pa je prinos na 10-godišnje američke obveznice u ponedjeljak dosegnuo 2,885 posto, najvišu razinu u četiri godine. Poslije je, doduše, nešto pao, no ne znatnije, a rast prinosa potaknuo je uspon tečaja dolara.

Zbog pada burzi, ulagači su se okrenuli prema valutama koje se smatraju sigurnijim utočištem za kapital u nesigurna vremena, kao što su japanska i švicarska. Tako je tečaj švicarskog franka prema euru tijekom tjedna nakratko dosegnuo najviše razine u posljednja četiri mjeseca. Unatoč prošlotjednom rastu, vrijednost dolara prema košarici valuta i dalje je u minusu od početka godine, nešto više od 1,5 posto.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!