10:16 / 10.04.2018.

Autor: Hina/B.S.LJ.

Oštar pad kineskih ulaganja u SAD u 2017. godini

Foto: Twitter (Revija Reporter)

Foto: Twitter (Revija Reporter)

Foto: - / -

Kineska ulaganja u SAD smanjila su se prošle godine za 35 posto u odnosu na godinu ranije.
Kineska ulaganja u SAD smanjila su se prošle godine za 35 posto u odnosu na godinu ranije uslijed napetosti između dviju zemalja, a pad je i veći ako se izuzmu poslovi dogovoreni prije te godine.

Kako se navodi u zajedničkim istraživanjima Nacionalnog odbora za odnose SAD-a i Kine i analitičke kuće Rhodium Group, pad ulaganja izazvale su promjene politike u obje zemlje. Kina je obuzdala inozemna ulaganja, dok je u SAD-u porasla zabrinutost oko ulaganja u kontekstu nacionalne sigurnosti.

Kineske tvrtke prošle su godine u SAD-u imale ulaganja teška 29 milijardi dolara, što je za 35 posto manje od rekordnih 46 milijardi dolara ostvarenih u 2016. godini.  No, podaci za 2017. su "znatno poduprti" poslovima preuzetima i uvelike odrađenima u prethodnoj godini, napominje se u istraživanju. Kada se transakcije objavljene prije 2017. isključe, vrijednost izvršenih poslova pada za 74 posto.

Krajem 2016. godine, kineski regulatori poduzeli su mjere za ograničavanje inozemnih ulaganja, djelomično zbog radi zbog rasta akvizicija financiranih zaduživanjem.

U SAD-u su pak političari izrazili zabrinutost da kineske tvrtke, podržane od vlade, usmjeravaju ulaganja u vojne i tehnologije povezane sa sigurnošću.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!