16:07 / 30.03.2020.

Autor: Ivica Đuzel/Regionalni dnevnik/B.A./HRT

Ostojić: Nitko od pravih turističkih djelatnika nema pravo otpisati sezonu

-

-

Foto: - / -

Vrata splitskog Zavoda za zapošljavanje zaključana su iz sigurnosnih razloga, no telefoni ne prestaju zvoniti
U samo tjedan dana od Vladine odluke o izvanrednim mjerama za spas gospodarstva splitski je Zavod za zapošljavanje zaprimio nekoliko tisuća zahtjeva za očuvanje radnih mjesta i isplatu minimalnog osobnog dohotka. Podnošenje zahtjeva iz sigurnosnih je razloga moguće samo putem interneta. Mnogo je i onih koji zbog otkaza traže novčanu naknadu i ulazak u evidenciju.

Koronavirus: 77 novooboljelih, ukupno 790

Vrata splitskog Zavoda zaključana su iz sigurnosnih razloga, no telefoni ne prestaju zvoniti. U pet radnih dana 4000 prijava putem interneta za očuvanje radnih mjesta i zahtjeva za novčanu naknadu. Najviše iz turističkog i ugostiteljskog sektora. Građevina se još nekako drži, grade se stanovi, no ostali su samo domaći radnici. Cemex dobro radi, ali nema više dobavljača.

- Građevina doista funkcionira i rade, naravno, otežano, ali u našoj županiji imamo primjera u ovim trenucima izvoza za Tursku, Kanadu, Švicarsku, tako da gospodarstvo radi, kaže direktor Županijske komore Split Joze Tomaš za HRT-ovu emisiju Regionalni dnevnik.


Turizma poodavno nema, ali hotelijeri su, čini se, najbolje organizirani. Hrvatska udruga za turizam uputila je Vladi prijedlog svojih mjera za očuvanje zaposlenosti i poslovnih subjekata koji generiraju 20 posto državnog BDP-a, a u Splitu čak 30 posto. Pitali smo jesu li istinita nagađanja da su neki veliki hoteli već odustali od ove sezone.

- Mislim da neovisno o sadašnjoj situaciji potpune neizvjesnosti o procjeni budućih zbivanja nitko od pravih turističkih djelatnika nema pravo u ovom trenutku otpisati sezonu. Mi ćemo sezonu pripremati i odrađivati dan po dan, tjedan po tjedan. I tako mora biti do zadnjeg dana 2020. godine, poručuje Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma.

U zamrlom Splitu s nestrpljenjem se čeka novi paket izvanrednih mjera s Markova trga.

- Vlada doista ulaže napore da bi se održala zaposlenost i likvidnost i cjelokupno gospodarstvo, kaže Tomaš.

Glavu nad vodom u županiji trenutačno najviše drže prerađivačka industrija, brodogradnja i, naravno, trgovina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!