19:54 / 06.10.2021.

Autor: Sani Lukić/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Otkup začinske paprike u punom jeku

Otkup začinske paprike u punom jeku

Otkup začinske paprike u punom jeku

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

U punom je jeku otkup začinske paprike bez koje je nezamisliva priprema mnogih jela. U tvornici najvećeg domaćeg proizvođača u Turanovcu pokraj Virovitice očekuju da će unatoč klimatski lošoj godini i dugotrajnoj suši imati dovoljno sirovine za preradu, a dio začinske paprike će i izvesti.

Sve se crveni od desetaka tona začinske paprike koja svakodnevno stiže ispred tvornice u Turanovcu. Hladno proljeće i iznimno visoke ljetne temperature smanjile su urod, ali marom uzgajivača nisu narušile kakvoću.

- Godina je dosta izazovna. Prvo suša je pogodila i napravila svoje. Paprika ima navodnjavanje, ali ima dosta štete. Vrućine su bile baš velike ove godine, rekao je Valentino Meštrić, Turanovac, dodajući da očekuju solidne prinose.

Paprika zahtijeva znatno više truda, ali i donosi veću zaradu. Iskusni proizvođači već niz godina natapaju je što je jedini spas od suše.

- Znači što je više sunčanih dana ako joj date sva druga mineralna sredstva koja trebate onda ćete dobit suhu materiju. Začinska paprika zahtjeva da bude što veća suha tvar da bi se dobila automatski ljepša boja, bolja aroma, kaže Željko Vlašić, voditelj proizvodnje.

Ovdje pokušavaju uz 30-ak stalnih dugogodišnjih kooperanata privući i nove kako bi osigurali što više domaće paprike za preradu. No odaziv je slab.

- Mislim da je ovo već četvrta godina da dižemo cijenu paprike 10 do 15 posto. Zadnja otkupna cijena je 3,40 kuna. Znam da je malo i da puno paprika zahtjeva i puno rada i razmišljat ćemo u idućim godinama da naše stalne kooperante nagrađujemo i dalje, rekla je Arijana Šafranko Salićehajić, direktorica tvornice Šafram.

Zbog širenja posla gradi se i novi pogon.

- Odlučili smo konkurirati prema europskim fondovima i uspjeli smo dobiti ugovor. Za jedno mjesec dana smo pred završetkom tog objekta. To je investicija oko 7 milijuna kuna, kaže Mirko Šafranko, vlasnik tvornice Šafram.

Plan je ove godine proizvesti do 300 tona začinske ljute i slatke paprike koja će završiti u kulenima, kobasicama, čobancima i paprikašima ne samo kod nas nego i u inozemstvu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!