Mnogi će za blagdanski ručak na stolu imati pečenje, a ono je nezamislivo bez salate. Proizvođači u Neretvanskoj dolini jednu turu salate beru uoči Božića i Nove godine, a drugu prije Uskrsa.
02.04.2021.
17:25
Autor: Pero Štrbe/J.L./Regionalni dnevnik/HRT
Mnogi će za blagdanski ručak na stolu imati pečenje, a ono je nezamislivo bez salate. Proizvođači u Neretvanskoj dolini jednu turu salate beru uoči Božića i Nove godine, a drugu prije Uskrsa.
Sve su salate ujednačene veličine i težine, a to znači da su sve prispjele za tržište. Stoga ih treba obrati u sljedeća dva tri dana.
Ante Jović, voditelj proizvodnje Agro Neretva iz Opuzena, ističe da prodaja ide vrlo dobro.
Proizvođači svoje proizvode najviše prodaju na veliko - u otkupne centre.
- Ukupan prinos ove godine u dolini Neretve procjenjuje se na 800 tona salate. Mislimo da je to zadovoljavajuća količina i da nemamo problema u prodaji s tom količinom, kaže Dragan Crnomarković, voditelj otkupnog centra "Enna fruit" iz Opuzena.
Ni na otkupnu cijenu koja se ovih dana kreće od 2 kune do 2,2 kune po komadu, nemaju prigovora ni proizvođači.
- Trebali bismo biti zadovoljni. Lani smo je bacali u kanale, a u ovo doba, uoči Uskrsa, cijena je bila 90 lipa i 1,1 kunu, rekao je Nikola Bartulović iz Blaca.
Najveći dio ovogodišnje zimske salate po svemu sudeći bez problema će se prodati u sljedećih nekoliko dana. Ipak, teško je u ovom trenutku procijeniti što će biti s rajčicama, paprikama i krastavcima koji su se počeli saditi. Njihova prodaja dobrim dijelom ovisi o turističkoj sezoni.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!
Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora