14:24 / 01.03.2022.

Autor: I.Z./HRT/Hina

"Otpušteni svi radnici Sjevernoga toka 2"

Sjeverni tok 2

Sjeverni tok 2

Foto: Arnd Wiegmann / REUTERS

Svi zaposlenici kompanije koja je postavljala kontroverzni plinovod Sjeverni tok 2 otpušteni su, izjavio je danas švicarski ministar gospodarstva Guy Parmelin.

Ruska invazija na Ukrajinu potaknula je prošlog tjedna njemačkog kancelara Olafa Scholza da zaustavi postupak izdavanja dozvole plinovodu Sjeverni tok 2 koji je trebao udvostručiti isporuke ruskog plina u Njemačku preko Baltičkog mora.

Plinovod je dovršen, a gradio ga je istoimeni konzorcij koji je registriran u Švicarskoj. Na čelu mu je ruski Gazprom, a čine ga i njemački Uniper i Wintershall Dea, austrijski OMV, francuski Engie i britanski Shell. Svaka tvrtka uložila je u izgradnju plinovoda po 950 milijuna eura.

Shell je jučer objavio da se zbog ruske agresije na Ukrajinu povlači iz projekta.

Švicarski ministar gospodarstva objavio je jučer navečer na televiziji da je Nord Stream 2 otpustio oko 140 zaposlenika.

Televizijska postaja Emiter Westschweizer Fernsehen izvijestila je da je tvrtka zatražila sastanak s lokalnim dužnosnicima, ali u Sjevernom toku 2 nisu potvrdili tu informaciju.

Projekt je već dugo predmet spora, a prošlog tjedna našao se na meti novih američkih sankcija, koje tvrtkama zabranjuju poslovanje s konzorcijem sa sjedištem u Švicarskoj.

- Kriza u Ukrajini potaknula je tako Njemačku da u kratkom roku prestane koristiti ruska fosilna goriva, ističe agencija dpa.

Njemačka će sada uložiti "istinski nacionalni napor" da proizvodi struju iz obnovljivih izvora, rekao je u utorak dužnosnik ministarstva gospodarstva.

Državna tajnica u ministarstvu Franziska Brantner rekla je za radijsku postaju Deutschlandfunk da su prvi nacrti zakona već gotovi.

- Planiramo istinski nacionalni napor kako bismo ubrzali uvođenje obnovljivih izvora energije, rekla je Brantner.

Njemački mediji dosada su se pozivali na dokument ministarstva u kojem stoji da bi struja u Njemačkoj trebala "gotovo u potpunosti dolaziti iz obnovljivih izvora energije" do 2035. umjesto do 2050. godine.

- U pitanju nije samo zaštita klime, već i zaštita sigurnosti, rekla je Brantner.

- Moramo jednostavno dati sve od sebe, dodala je njemačka dužnosnica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!