Otvaranje Kine podiglo cijene nafte iznad 80 dolara

09.01.2023.

17:17

Autor: V.K./HRT/Hina

Porasle cijene nafte

Porasle cijene nafte

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima iznad 80 dolara nakon odluke Kine o otvaranju granica, koja je poboljšala izglede za potražnju, zasjenivši strahovanja od globalne recesije.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 1,96 dolara nego na zatvaranju trgovine na kraju prošlog tjedna i iznosila je 80,52 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 2,10 dolara višoj cijeni, od 75,87 dolara.

Rast je dio šireg poticaja za apetit prema rizičnoj imovini koji podupire otvaranje najvećeg svjetskog uvoznika sirove nafte i nade u manje agresivna povećanja američkih kamatnih stopa, uz rast na financijskim tržištima i slabljenje dolara.

Trgovce je na početku drugog tjedna u novoj godini ohrabila odluka Kine o otvaranju granica koje su zbog covida bile zatvorene gotovo tri godine.

Peking očekuje oko dvije milijarde putovanja tijekom sezone Lunarne nove godine, gotovo dvostruko više nego prošle godine i 70 posto više nego u 2019.

Kina je u međuvremenu objavila i drugu seriju kvota za uvoz sirove nafte u 2023. godini, veću za 20 posto nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, prema izvorima i dokumentima koje je Reuters dobio na uvid.

Vijesti iz Kine potisnule su u drugi plan strahovanja od globalne recesije.

Globalna potražnja za naftom i rast potražnje neće posustati, pod uvjetom da izbjegnemo recesiju, smatra Tamas Varga iz PVM-a, dodajući da je glavni razlog rasta tržišta u ponedjeljak bila Kina.

- Postupno otvaranje kineskog gospodarstva pružit će dodatnu i nemjerljivu potporu cijenama, drži Varga.

Otvaranje Kine uključuje i rizik novog vala covida, a zabrinutost za gospodarstvo nije posve jenjala, što se očitovalo i u nižim cijenama nafte u na fizičkom tržištu nego u ugovorima s rokovima isporuke u idućim mjesecima.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je danas objavila da je barel košarice nafte njezinih članica u petak poskupio 28 centi, na 76,17 dolara.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!