16:39 / 22.04.2022.

Autor: T.V./HRT/Hina

Otvoren 1. sajam poljoprivrede i pčelarstva Agro Terra Istra

Traktor

Traktor

Foto: Davor Javorovic / PIXSELL

Stotinjak izlagača iz Istre, kao i cijele Hrvatske te iz Italije, Slovenije i Njemačke, na prvom poljoprivrednom sajmu Istre pod nazivom "Agro Terra Istra", otvorenom u petak, predstavlja domaće proizvode s OPG-ova, proizvode vezane uz agro industriju te poljoprivrednu mehanizaciju svjetski poznatih proizvođača.

Poseban savjetnik ministrice poljoprivrede Mario Bratulić iskazao je podršku sajmu podsjetivši kako se upravo ovih dana u Saboru raspravlja na temu poljoprivrednog zemljišta koja je, smatra on, iznimno važna tema i za Istru.

- Razvoj poljoprivrede u Istri ide u tri segmenta - prvo je zaštita autohtonih proizvoda, drugo je pitanje kako spojiti tržište i poljoprivredu, dok se treći segment odnosi na važnost izvrsnosti, jer jedino vrhunskom kvalitetom možemo biti prepoznatljivi na tržištu i u svijetu. Tu ide zasluga našim proizvođačima koji se u sva tri segmenta itekako snalaze te i dalje razvijaju, poručio je istarski župan Boris Miletić.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina pohvalio je Istarsku županiju kao prvu u mnogim segmentima, pa tako i u segmentu povezivanja poljoprivrede i turizma.

- Kad spominjete Malvaziju, to vas naravno asocira na Istru, kad kažete boškarin opet je tu Istra, i tako je tu još puno proizvoda prema kojima je Istra prepoznatljiva na svjetskim tržištima. No, i Primorsko-goranska županija vas prati u korak s drugim vrijednim autohtonim proizvodima i zato smatram da zajedno imamo puno toga za pokazat i nastaviti u ovom smjeru razvoja i suradnje, naglasio je Komadina.

Direktor sajma Marko Londero istaknuo je kako je ideja o tom sajmu rođena još za vrijeme pandemije koronavirusom kada su, kako je rekao, "mnogi shvatili koliko je važna upravo poljoprivreda i samoodrživost".

- Ideja o sajmu rađala se u najgorem razdoblju za vrijeme trajanja pandemije koronavirusa, a realizirana je za vrijeme trajanja rata u Ukrajini. Sajam je mjesto susreta, mjesto sklapanja poslova, ali tu nastaju i prava prijateljstva te temelji za buduće projekte, partnerstva a možda i nove smjernice razvoja poljoprivrede, naveo je Londero.

Sajam će za posjetitelje biti otvoren do nedjelje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!