12:32 / 15.03.2019.

Autor: Mirta Milas/T.V./HRT

Otvoren 24. Viroexpo

Foto: Mirta Milas/HRT

Foto: Mirta Milas/HRT

Foto: - / HRT

Na 24. međunarodnom sajmu gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede izlaže 625 izlagača iz 29 zemalja. Zemlja partner je Slovenija, županija partner je Splitsko-dalmatinska županija, a od gradova je to drugu godinu zaredom Grad Zagreb.
Otvoren je 24. Viroexpo - međunarodni sajam gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede na kojem se predstavlja 600 izlagača iz 29 država. Zemlja partner je Slovenija, županija partner je Splitsko-dalmatinska županija, a od gradova je to drugu godinu zaredom Grad Zagreb. Od ove godine sajam je i u novom prostoru. Riječ je o multifunkcionalnoj dvorani vrijednoj 16 i pol milijuna kuna, koja je realizirana u sklopu Razvojnog sporazuma za Slavoniju, Baranju i Srijem.

- 'Sajam s dušom' i jedan od tri najveća u Hrvatskoj  prvi se put održava u novom prostoru, a novac za njegovu izgradnju osiguran je iz projekta Slavonija, rekao je na otvorenju ministar Tomislav Tolušić.

- Prvi je to projekt financiran i u potpunosti završen iz razvojnog sporazuma za Slavoniju, vrijednog ukupno 800 milijuna kuna. Drago mi je da je to u mojem gradu i da je ovo sala koju koristi Viroexpo. Iznimno velik broj izlagača, cijeli grad, Županija i regija žive za ovaj vikend. Novi je i termin održavanja, sredinom ožujka i nadam se da će tako ostati i ubuduće, istaknuo je ministar.

Zemlja partner je Republika Slovenija, a njezin predstavnik Bernard Šrajner iz Vesleposlanstva Slovenije u Zagrebu ističe kako su "ovdje prvi puta kao zemlja-partner, no ne i posljednji.

- Rođen sam i gledam na rijeku Dravu, ali nas povezuje i Sava. Ovdje su se još jučer na gospodarskom forumu predstavile slovenske zemlje i već je dogovorena određena suradnja. Traže se i nove mogućnosti da se povežu i mlade tvrtke i kako da im se dodatno pomogne pri ulasku na tržište. Uz sve navedeno Slavonija mi je jako sviđa i zbog toga sam, među ostalim ovdje, dodao je Šrajner. 

Splitsko-dalmatinska županija, županija je partner 24. Viroexpa. Savjetnik za poljoprivredu Martin Bućan kaže kako su prvi puta u Virovitici.

- Ovdje izlažemo neke od naših zaštićenih poljoprivrednih proizvoda: dalmatinski pršut, poljički soparnik, vina s južnih padina otoka Brača, maslinova ulja, med iz Dalmatinske zagore i dr. Postoje svi mogući alati kako bismo poboljšali suradnju Slavonije i Dalmacije, rekao je.

Sajam je otvoren danas do 19 te u subotu i nedjelju od 10 do 19 sati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!