Otvoren 26. Viroexpo, zemlja partner sajma Bosna i Hercegovina

17.02.2023.

Zadnja izmjena 19:45

Autor: Danijela Hegediš Preskočil, Marijana Kranjec/Dnevnik/Hina/HRT/IMS

Otvoren  26. Viroexpo

Otvoren 26. Viroexpo

Foto: HTV / HRT

Otvoren je 26. Viroexpo, Međunarodni sajam gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede. Ove je godine zemlja partner Bosna i Hercegovina, a sve do nedjelje u sajamskom gradu predstavit će se više od 500 izlagača. Sajam je otvorio predsjednik Vlade.

Na dosad najvećem vanjskom izložbenom prostoru posjetitelje očekuju najprestižnije marke poljoprivredne mehanizacije i opreme te stručna predavanja.

Zemlja partner je BiH s kojom je Hrvatska samo lani imala gospodarsku razmjenu od 2,8 milijardi eura. Sklapat će se ovdje i drugi međunarodni poslovi jer na sajmu gostuju izlagači iz desetak zemalja.

Županija partner je Ličko-senjska, koja je stigla s desetak izlagača.

- Projekt je organsko gnojivo od sirove vune. Shvatili smo da je visokokvalitetno dušično gnojivo i dobili smo nagradu za inovaciju Arca 2022. zato što nitko nije očekivao da nešto što je otpad može biti organsko gnojivo. Mi ga još ne proizvodimo jer čekamo zadnje dozvole Ministarstva poljoprivrede, rekla je Dragica Jerkov, poduzetnica.

- Ona se sa strojevima prerađuje, peletira i ono što je priroda dala, mi sada nudimo za ekološku proizvodnju, dodala je. 

- Osvojila sam mnogo nagrada. Stvar sajma je da možemo prezentirati ono što radimo, kazala je slastičarka Sandra Jadem.


- Sajam je prestiž za sve naše izlagače. Nagodinu se nadamo da ćemo još rasti. Pozivam sve poljoprivrednike neka posjete sajam, za svakoga će biti ponešto, poručio je Bojan Mijok, direktor sajma Viroexpo.

Dok oni još čekaju ulazak na tržište, virovitička drvno-prerađivačka industrija na zapadnoeuropskom tržištu ima dugu tradiciju.

- Sedamdeset posto plasiramo na inozemna tržišta što se tiče serijske proizvodnje i prošle godine smo pokušali ponovno se etablirati u sektoru opremanja gdje smo u vrlo kratkom roku opremili velik broj hotela na našoj obali, rekao je Tomislav Filipović, voditelj odjela prodaje CONTORTE d.o.o.

Najveći su domaći proizvođač slatkovodne ribe, lješnjaka, poznati su i po dobroj vinskoj kapljici, a virovitički sajam ne zaobilaze. Izazovno je vrijeme za poslovanje, ali i pronalaženje radne snage, posebno u poljoprivredi.

- Uvozimo radnu snagu, ali isto tako pokušavamo zadržati mlade ljude iz Slavonije i to nam je prvenstveno cilj. Surađujemo s poljoprivrednim fakultetima, nastojimo stipendirati srednjoškolce i studente, kazala je Katica Perkov, voditeljica marketinga PP-a Orahovica.

Premijer Plenković otvorio Viroexpo 

Sajam je otvorio premijer Andrej Plenković koji je istaknuo kako Viroexpo dobro pozicionira grad Viroviticu i Virovitičko-podravsku županiju u gospodarskom i poduzetničkom duhu.

- Ovo je prvi sajam koji se održava u Virovitici, a da smo dodatno osnažili svoj međunarodni položaj nakon što smo 1. siječnja ove godine ušli u Schengen i europodručje. Šengenski prostor za stanovnike uz mađarsku granicu daje ogromnu novu vrijednost, kao i za mađarske prijatelje koji dolaze u Hrvatsku, rekao je Plenković.

- Zemlja sa snažnom međunarodnom ekonomskom i financijskom reputacijom, s investicijskim kreditnim rejtingom po sve 3 agencije najbolje ikad, sa situacijom da nas se poštuje i cijeni i na međunarodnim i domaćim tržištima, kazao je.

Premijer je podsjetio i na mjere kojima je država odgovorila na pandemiju i energetsku krizu zbog ruske agresije na Ukrajinu. Najavio je tri strateške teme kojima će se u idućem razdoblju baviti hrvatska Vlada.

- To su globalna tema klimatskih promjena i energetska politika koje će biti spojene u zajedničku, a koja treba osigurati energetsku sigurnost i manje fosilnih goriva. Zatim digitalna transformacija u svim segmentima poslovnoga sektora te demografska revitalizacija, rekao je.

Istaknuo je i važnost sinergije nacionalne i lokalne politike te stvaranje preduvjeta i atmosfere u društvu za okvir ulaganja koja će Hrvatsku dovesti do manje transfera iz ruralnog u urbana područja i manje odlazaka iz Hrvatske.

- Za te nam namjene na raspolaganju stoje značajna sredstva iz nacionalnih proračuna i privatnih investicija. Nikad nismo imali više financijskih pologa i potpora financijskih institucija zato što smo došli na radar svih onih koji s nama žele poslovati. Dolazak međunarodnih izlagača na ovaj skup, zajedno s njihovim veleposlanicima, govori o privlačnosti Hrvatske i njenom promijenjenom položaju, rekao je premijer, kojega veseli i što se na sajmu osjeća dobro i pozitivno ozračje među proizvođačima i gospodarstvenicama. 

Podsjetio je i kako je Hrvatska prvi vanjskotrgovinski partner te drugi ulagač u BiH. 

- Najnoviji upućuju da bi robna razmjena mogla biti vrijedna gotovo četiri milijarde eura, što znači da je suradnja nakon epidemije koronavirusa intenzivirana. Siguran sam da će prisutnost BiH poduzetnika i proizvođača danas činiti dio mozaika te suradnje, rekao je Plenković.

I predsjednik Gospodarske komore Federacije BiH
Marko Šantić je naglasio povezanost Hrvatske i BiH, ne samo kroz graničnu povezanost, već i gospodarstvo i izvrsne rezultate ostvarene u vanjskotrgovinskoj razmjeni.

- Što se tiče prijevoza i tranzita roba, mislim da tu nema nikakvih problema i da to ide svojim tijekom. Naši gospodarstvenici već duže vrijeme rade i s Hrvatskom i s Europskom unijom i, da tako kažem, željno iščekujemo kada ćemo postati dio te obitelji, rekao je Šantić.

Inače, na otvorenju Viroexpa su bili i ministrica poljoprivrede Marija Vučković, ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić, ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović, kao i brojni predstavnici Virovitičko-podravske županije i Grada Virovitice, predstavnici komora i gospodarstvenici.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!