11:54 / 25.08.2018.

Autor: HRT

Otvoren 5. Farm Show - počelo državno prvenstvo u oranju

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Pobjednik će predstavljati Hrvatsku na svjetskom natjecanju u oranju, koje će se iduće godine održati u Sjedinjenim Američkim Državama
Slavonija ima dugu tradiciju poljoprivredne proizvodnje, a Osijek je ovog vikenda domaćin manifestacije poljoprivredne mehanizacije Farm Show. Uz to, svečano je otvoreno državno prvenstvo u oranju.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić izjavio je da hrvatska poljoprivreda ima svijetlu budućnost o čemu svjedoči bolje korištenje sredstava Programa ruralnog razvoja, ali i rast tržišta poljoprivredne mehanizacije.

Tolušić je otvorio je 5. sajam poljoprivredne mehanizacije "Farm Show" na kojemu će se do 26. kolovoza, na oko 10.000 m2 izložbenoga prostora, predstaviti više od 30 izlagača. Podsjetio je kako je 2015. bilo samo 150 prodanih traktora, prošle godine 720, a ove se godine očekuje više od tisuću prodanih traktora.


Vidljivi rezutati Programa ruralnog razvoja

"To nije došlo slučajno, to su rezultati Programa ruralnog razvoja i puno većega korištenja financijskih sredstava iz toga programa i EU fondova. Modernija mehanizacija kod naših poljoprivrednika znači i učinkovitije iskorištavanje poljoprivrednoga zemljišta, bolje prinose, a nadam se i bolju zaradu", istaknuo je Tolušić.

Upozorio je da je poljoprivredna mehanizacije u Hrvatskoj još u prosjeku stara oko 30 godina što, vjeruje, sigurno ne može pridonijeti konkuretnosti hrvatske poljoprivrede.

Sajam organizira Udruga prodavatelja poljoprivredne mehanizacije čiji je predsjednik Darko Aračić izrazio zadovoljstvo zbog oporavka tržišta iako bi, ocijenio je, za potpunu konkuretnost sa zemljama u okruženju, godišnja prodaja trebala biti između 1500 i 2000 traktora.

U sklopu sajma održat će se 16. natjecanje u oranju te 7. natjecanje u oranju konjima, a pobjednik će predstavljati Hrvatsku na svjetskom natjecanju u oranju, koje će se iduće godine održati u Sjedinjenim Američkim Državama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!