13:39 / 03.03.2018.

Autor: I.B./HRT

Otvoren međunarodni sajam "S klobasicom u Europu"

-

-

Foto: - / -

Istarsku kobasicu namjeravaju zaštititi, kao što je zaštićen i istarski pršut.
Najbolji proizvođači kobasica iz Istre i regije, njih više od stotinu, okupilo se ovaj vikend u Svetom Petru u Šumi kako bi promovirali svoje proizvode. Otvoren je Međunarodni sajam "S klobasicom u Europu".

Kobasice su, naravno, u prvom planu, ali ima tu i ulja, vina, meda i sira. Tu su proizvođači iz Istre, Slavonije ali i Slovenije, Mađarske te prvi put i BiH i Njemačke. Tijekom dana održat će se i natjecanje u 'nadivanju kobasic te u pripremi raznih jela od te delicije. Istarsku kobasicu također namjeravaju zaštititi baš kao što je zaštićen i istarski pršut.

Šampionskim titulama ove godine okitili su se OPG Udovičić za istarske kobasice, Premes d.o.o. za kosnice, Slađan Novosel za kulenovu seku, OPG Franjul za specifične kobasice i Kristijan Novosel za slavonske kobasice.

Ove je godinu u ocjenjivanju bilo izloženo 70 uzoraka kobasica u pet kategorija, a o njihovoj kvaliteti najbolje svjedoči podatak kako je ove godine čak 14 kobasica ocijenjeno s više od 90 bodova, a lanjskom sajmu takvu je ocjenu dobila samo jedna kobasica. Ove je godine za odličja u Svetom Petru u Šumi konkuriralo devet istarskih kobasica, šest kosnica, 14 kulenovih seka, 22 specifične kobasice i 18 slavonskih kobasica.

Partner ovogodišnjeg sajma "S klobasicom u Europu" je Grad Zagreb, a nedjeljni program se otvara promotivnim istarskim doručkom kojim će se promovirati OPG-a središnje Istre i njihovi proizvodi.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!