Otvoren novi proizvodni pogon tvornice Eco-Cortec

11.10.2022.

14:27

Autor: T.D./HRT/Hina

Boris Mikšić, tvornica Eco-Cortec

Boris Mikšić, tvornica Eco-Cortec

Foto: Dubravka Petric / PIXSELL

Novi proizvodni pogon tvornice za proizvodnju bioplastike i antikorozivnih folija "Eco-Cortec", u vlasništvu poduzetnika Borisa Mikšića, otvoren je u utorak u Belom Manastiru.

U novom objektu u blizini postojeće tvornice bit će smještene dvije proizvodne hale - za obradu polimera i regranulaciju, u kojoj će se reciklirati otpadni materijal.

Vlasnik tvrtke Boris Mikšić istaknuo je kako su naručeni strojevi za novi pogon koji bi trebali stići početkom iduće godine, među kojima i najmodernija linija za reciklažu, a početak proizvodnje planira se u drugom kvartalu 2023. godine.

- To su najsuvremeniji strojevi za reciklažu koji mogu podnijeti veliku zagađenost, tako da možemo prerađivati folije bez zagađivanja okoliša. Naši kupci, kao što su Volvo, Airbus, Ford, Toyota, Mercedes i General Motor, traže što više reciklirane plastike u svojim proizvodima, rekao je Mikšić.

Dodao je kako će se drugi dio tvornice baviti obradom biorazgradivih polimera, za primjenu u industriji električnih vozila i elektroničkoj industriji, a već postoji projekt i za novu halu površine 2.200 kvadratnih metara.

U tu investiciju skupa s nabavom strojeva, tvrtka planira uložiti oko sedam milijuna eura.

- Eco-Cortec trenutno ima 60 radnika, a kada krene nova proizvodnja planira se da će ih biti oko 100, rekao je Mikšić.

Ističe kako je Eco Cortec najveći proizvođač antikorozivnih folija u Europi i treći u svijetu, a nova će investicija biti primjer kružnog gospodarstva.

Direktorica Eco-Corteca Dijana Zrinski kazala je kako će se, uz recikliranje plastike, u novom pogonu proizvoditi biorazgradivi inhibitor korozije, koji tvrtka ugrađuje u svoje folije.

Gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob rekao je kako se razvojna strategija Eco-Corteca uklapa u gradske razvojne planove.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!