Otvorena brza cesta Zlatar Bistrica - Andreševec, vrijedna 145 mil. kuna

25.10.2019.

22:14

Autor: M.Š./Hina/HRT

default error photo
Šest i pol kilometara duga dionica treći je dio projekta buduće zagrebačke sjeverne obilaznice.
Šest i pol kilometara duga dionica treći je dio projekta buduće zagrebačke sjeverne obilaznice, koja će spojiti dvije autoceste, Zagreb - Macelj i Zagreb - Varaždin.

- Ovdje u blizini vidimo crkvu u Mariji Bistrici, samo tri kilometra su ostala do svetišta. Protok ljudi, brži dolazak hodočasnika, ali i opći doprinos kvaliteti života u Hrvatskom zagorju, u Krapinsko-zagorskoj županiji, izjavio je premijer Andrej Plenković.

Dodao je da su Hrvatske ceste samo u izgradnju novih cesta u protekle tri godine na području Krapinsko-zagorske županije investirale oko 400 milijuna kuna, a dodatnih 100 milijuna kuna utrošeno je u održavanje postojećih cesta.

- To znači da su jedan veliki dio sredstava Hrvatske ceste alocirale upravo u Krapinsko- zagorsku županiju i Hrvatsko zagorje. Mislim da je ovo sjajan uvod u daljnje pripreme predstojeće sjednice Vlade, koju ćemo održati u Krapini, rekao je Plenković.

Najavio je nastavak gradnje prometnice prema Kašini, a potom sve do Popovca, čime bi se, zaključio je, stvorio pravi zagrebački prsten.

Ministar Oleg Butković pobrojao je sve investicije u prometnoj infrastrukturi u Krapinsko-zagorskoj županiji.

- Trenutno ulažemo više od milijardu kuna u infrastrukturne prometne projekte ovdje u Krapinsko-zagorskoj županiji. Znači, uz svu ovu cestovnu infrastrukturu i ovu cestu koju smo danas otvorili, tu je veliki projekt obnove, rekonstrukcije i izgradnje pruge Zaprešić- Zabok, koja ide jako dobro. Projekt je vrijedan 80 milijuna eura koji se financira od strane EU 85 posto, izjavio je Butković.

Istaknuo je da se danas u Hrvatskoj ulaže oko 20 milijardi kuna u prometnu infrastrukturu, što se vidi na rastu BDP-a i na aktivnosti svih građevinskih tvrtki.

Što se tiče nastavka gradnje ceste prema Mariji Bistrici, Butković je najavio da će Hrvatske ceste sredinom sljedeće godine imati građevinsku dozvolu, raspisat će se javni natječaj i slijedi nastavak gradnje prema Mariji Bistrici, odnosno prema Popovcu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!