20:23 / 19.03.2018.

Autor: D.K./B.S./HRT

Otvoreno bankarstvo - usluge plaćanja više neće pružati samo banke

-

-

Foto: - / -

Rezultat bi trebale biti bolje i jeftinije usluge, uz maksimalnu zaštitu osobnih podataka.
Platni promet u cijeloj Europskoj uniji, pa tako i Hrvatskoj, pred velikim je promjenama. U zakonodavstvo se uvodi takozvano otvoreno bankarstvo, koje bi trebalo omogućiti da, osim banaka, i drugi mogu pružati usluge plaćanja. Rezultat bi trebale biti bolje i jeftinije usluge, uz maksimalnu zaštitu osobnih podataka.

Stav Europske unije je da je u financijskom svijetu premalo konkurencije, stoga banke moraju svoje baze podataka otvoriti i drugim nebankarskim tvrtkama. Naravno, uz pristanak klijenata i još strožu zaštitu osobnih podataka. Bankari su, kažu, spremni za konkurenciju. "Smatramo da će usluge platnog prometa biti jednostavnije u pristupu i omogućavati daleko više funkcionalnosti nego do sada", kaže Zdenko Adrović, direktor Hrvatske udruge banaka (HUB).

Potrošači će morati još više paziti kojim će tvrtkama omogućiti  pristup svojim financijskim podacima, ali mogli bi imati višestruke koristi. Dijana Kladar, predsjednica Saveza potrošačkih udruga kaže da postoji mogućnost pojave stranih igrača na tržištu - poput Googlea i Facebooka, a koji će omogućiti potrošačima jeftinije, brže i učinkovitije plaćanje putem interneta uz veliku sigurnost.

Nova regulativa iznimno je zahtjevna jer bankama, uz konkurenciju, postavlja velike tehnološke i sigurnosne zahtjeve. Troškovi uvođenja takvog otvorenog bankarstva, naravno, postoje - jer banke moraju napraviti posebna sučelja za druge pružatelje financijskih usluga, kaže Gijs Boudewijn iz Europske bankovne federacije.

Prilika za hrvatsku IT industriju

Upravo velike potrebe za novim informatičkim rješenjima u otvorenom bankarstvu, stvaraju nove prilike i za hrvatsku IT industriju. "Ako se na vrijeme angažiraju i prepoznaju neku tržišnu nišu, sigurno možemo biti u situaciji da naše IT tvrtke razviju nove proizvode na tržištu i nude ih ne samo u Hrvatskoj, nego i u inozemstvu", kaže Zvonimir Savić, direktor Sektora za financijske institucije Hrvatske gospodarske komore.

I dok se banke i IT industrija još moraju pripremati za novi pristup plaćanju, potrošači su, čini se, spremni. Prema istraživanju, već sada 44 posto njih želi usluge plaćanja prepustiti nekim drugim, nebankarskim tvrtkama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!