Otvoreno je i pitanje druge arbitraže

19.12.2018.

19:16

Autor: Mladen Sirovica/D.M./HRT

default error photo
Mađarski MOL povukao je tužbu protiv Hrvatske na Okružnom sudu u Washingtonu. Međutim, otvoreno je pitanje druge arbitraže pred Centrom za investicijske sporove.
Mađarski MOL povukao je tužbu protiv Hrvatske na Okružnom sudu u Washingtonu, objavio je Večernji list. MOL je lani zatražio da taj sud prihvati arbitražnu odluku Komisije UN-a u Ženevi - koja je prije dvije godine odlučila u korist mađarske tvrtke, a protiv Hrvatske. Povlačenje tužbe mnoge je iznenadilo. Na upit HRT-a iz Mola su odgovorili kako - nemaju komentara.

- Ina zatvara Rafineriju Sisak, s radnicima dogovor

Premijer Andrej Plenković tvrdi da to nema veze s njegovim nedavnim susretom s mađarskim kolegom Viktorom Orbanom u Zagrebu. A da je napetost između dviju zemalja prisutna zbog odnosa u energetici, priznao je tada i mađarski premijer. I rekao da treba ubrzati njihovo rješavanje. - Postoji gorčina u ustima, osjećamo se kao da imamo trn pod noktom, da je inače sve u redu, ali postoji mala upala koja nam smeta. Nije velika stvar, ali ipak utječe na opće raspoloženje, kazao je Viktor Orban.

Vlada je prije dvije godine najavila otkup MOL-ovih dionica u Ini. Taj proces ide sporije od očekivanog, među ostalim, i zbog nesuglasica Vlade s odabranim savjetnicima. - Riječ je o jednoj dilemi tko je za što nadležan temeljem tendera koji je raspisan. Vlada ima jedan stav, a ovi koji su bili najbolji na natječaju imaju drugi. Nastoje dva ministarstva riješiti taj problem, ali ponavljam - politička volja je tu, ovo je stvar tehnike, kaže Andrej Plenković.

Otvoreno je i pitanje druge arbitraže pred Centrom za investicijske sporove u Washingtonu. U MOL-u tvrde da su pretrpjeli štetu od najmanje dvije milijarde kuna jer Hrvatska nije od Ine preuzela plinsko poslovanje, na što se obvezala prilikom drugog kruga prodaje Ine 2009..

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!