Otvoreno o cijenama hrane: Nedovoljna proizvodnja, nedovoljna samodostatnost...

25.05.2023.

22:20

Autor: Otvoreno/M.Š./HRT

Otvoreno o cijenama hrane

Otvoreno o cijenama hrane

Foto: HTV / HRT

Pandemija, rat u Ukrajini, energetska kriza, inflacija, klimatske promjene. Posljedično - cijene hrane odletjele su u nebo. Hoće li još rasti ili možda padati? Mjere poput smanjivanja PDV-a u Hrvatskoj nisu urodile plodom. Tko u lancu od polja do stola najviše profitira? Za veću stabilnost i niže cijene nužna je veća domaća proizvodnja. Kako je postići? To su neka od pitanja na koja se odgovaralo u emisiji Otvoreno.

Galerija
Dragan Kovačević, potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam, Foto: HTV/HRT
Zvjezdana Blažić, analitičarka za prehrambenu industriju , Foto: HTV/HRTMladen Jakopović, predsjednik Hrvatske poljorivredne komore , Foto: HTv/HRTTugomir Majdak, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede , Foto: HTv/HRT

Cijena hrane rastu, plaćaju se troškovi globalnih kriza, postavlja se pitanje, do kada tako.

- Zadnje tri godine bile su turbulentne, nastupili su veliki poremećaji, to se moralo odraziti na cijene hrane, s obzirom na inflaciju. Jako velik je utjecaj je oko toga što će se događati u Ukrajini, od opasnosti od recesije. Burze su jako osjetljive, na makroekonomske i geopolitičke nestabilnosti, ističe u Otvorenom Zvjezdana Blažić, analitičarka za prehrambenu industriju.

- Tržište se polako stabilizira, ali još uvijek nedovoljno. Očekujemo da se stanje još stabilizira, poljoprivrednici imaju poteškoća s plasmanom roba. EU osigurava mjere, ističe Tugomir Majdak, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede. 

- Nisu se svi inputi promijenili, cijena rada ide prema gore. Sada ne možete naći "sezonca" ispod šest do sedam eura po satu, ističe Mladen Jakopović, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore.  

- Cijene o kojima danas govorimo su rezultat kumulativnih učinaka različitih kriza, sinergijski učinak kriza. Ovo bi bio jedan presedan. U konačnici imamo kontinuiranu krizu koja će nas pratiti u budućnosti zbog klimatskih promjena, ističe Dragan Kovačević, potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam.  

Dodaje da Hrvatska ne proizvodi dovoljno hrane.

- Nedovoljna proizvodnja, nedovoljna samodostatnost, onemogućili su nam amortizirati snažne cjenovne udare i uvezenu inflaciju. 

Dragan Kovačević, potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam ističe sljedeće.

- Fizički obujam poljoprivredne proizvodnje pao nam je za 8,8 posto dodajući da imamo deficiti u proizvodnji mesa, mlijeka, voća i povrća.

Blažić kaže da poljoprivrednici moraju biti više tržišno orijentirani.

Na pitanje je do kada ćemo imati zaštićene cijene poljoprivrednih proizvoda, Majdak kaže da je kriza i dalje aktualna.

- Vjerojatno kada se brojke poprave, a vidimo da se stabilizira globalno tržište. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!