23:16 / 20.10.2018.

Autor: B.B./B.S.LJ./HRT

Otvorio siranu i obitelj spasio bankrota

-

-

Foto: - / -

"Meni je glavni cilj sve mlijeko koje proizvedem pretvoriti u sir i neću stati dok to ne ostvarim", kaže Ivan.
S petog Europskog kongresa mladih poljoprivrednika u Bruxellesu vratili su se hrvatski predstavnici. Na skupu koji je organizirala Europska pučka stranka sudjelovalo ih je više od 300, a 12 je predstavilo svoje projekte. Među njima i najbolji hrvatski mladi poljoprivrednik, 24-godišnji Ivan Gašić.

On je otvorio siranu i obitelj spasio od bankrota. Sada godišnje proizvedu 200 tisuća litara mlijeka, 36 tisuća  prerade u sir. "Meni je glavni cilj sve mlijeko koje proizvedem pretvoriti u sir i neću stati dok to ne ostvarim", kaže Ivan.

O svojim planovima govorio je pred najboljim europskim mladim poljoprivrednicima. Njegov projekt konkurirao je u finalu. "Meni osobno to znači jako puno jer mi je to veliki poticaj da radim dobru stvar. Iako sam to znao, ali kad vam to netko drugi kaže, puno više znači. I  naravno što se tiče moje proizvodnje  - ljudi me prepoznaju i znaju da imam kvalitetne proizvode", kaže nam po povratku iz Bruxellesa.

Dok se u Europi zatvara i do 1000 obiteljskih gospodarstava na dan, svako priznanje itekako znači. Zbog toga je eurozastupnica Marijana Petir angažirana u izboru za poljoprivrednika godine, a u Parlamentu glasno zastupa njihova prava. "To je posao koji se radi pod vedrim nebom, s brojim klimatskim promjenama, nepogodnostima na tržištu, ali s druge strane vidimo na njihovima primjerima da je to posao, ako ga radite s ljubavlju, koji može dati rezultate", poručuje Petir.

Rezultate su postigli i Zvonimir Kalić i Tvrtko Matijević, bili su među 10 najboljih u Hrvatskoj. Evo što oni kažu:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!