Ovce jedu masline - šteta neprocjenjiva

28.02.2019.

15:47

Autor: Petra Neuner Geržinić/I.H./HRT

default error photo
Ipak, Županija će od mjerodavnog ministarstva tražiti konkretne korake. Jer kako je moguće da vlasnici stada mogu registrirati grla bez ijednog četvornog metra zemljišta?! A šteta je neprocjenjiva.
Maslinari južne Istre već godinama muku muče s - ovcama. I to ne svojim, već s onima na nomadskoj ispaši. Ovce rade golemu štetu. Vlasnici su nepoznati. Pomoći nema.

U jednom od tri maslinika vodnjanskog maslinara Livija Cossare tragovi vidljivi već na ulazu. I dokazni materijal je tu - izgriženi listovi i grančice do 3-4 milimetra. Maslinar razočarano diže ruke jer drugo i ne može.

- Vidim kako maslina reagira. Ona sada može, ovu godinu dati nešto. Vidim da usporava rast, a druge godine neće imato niti jedan plod na sebi, kaže.

Dosad je Cossara proizvodio 700 litara ekstradjevičanskog maslinova ulja na godinu, što će biti dalje, pitanje je.

- Kada jednoj maslini koja ima 6,7 godina ovca pojede liše, korov tu maslinu treba zamijeniti znači da treba drugih 6 g da naraste, rekao je Ezio Pinzan, pročelnik Županijskog ureda za poljoprivredu.

Pa su se ponovno sastali poljoprivrednici, ovčari, policija, inspekcija, DORH i predstavnici Županije, no pomaka nema. Uz prijedlog podizanja privatne tužbe. A to znači nove troškove uz neizvjestan ishod. Usto, poljoprivredniik sam mora otkriti počinitelja!

Ipak, Županija će od mjerodavnog ministarstva tražiti konkretne korake. Jer kako je moguće da vlasnici stada mogu registrirati grla bez ijednog četvornog metra zemljišta?! A šteta je neprocjenjiva. No, većina maslinara više neće ni pred kamere ni na policiju. Jer pomoći, a ni rješenja očito nema.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!