12:44 / 18.03.2018.

Autor: I.B./D.P./HRT

Ove godine više novca u blagajnama gradova, općina i županija

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ministar financija Zdravko Marić najavio je da će novim zakonom većina profitirati. Procjenjuje se da će lokalne samouprave ove godine na raspolaganju imati milijardu 400 milijuna kuna više.
Od ove godine većina gradova, općina i županija trebala bi u svojim blagajnama imati više novca. Prihodi od poreza na dohodak u cijelosti su prepušteni jedinicama lokalne samouprave.

Ministar financija Zdravko Marić najavio je da će novim zakonom većina profitirati. Procjenjuje se da će lokalne samouprave ove godine na raspolaganju imati milijardu i 400 milijuna kuna više. Ekipa HTV-a provjerila je tko je na dobitku, a tko na gubitku.

Tako Drnišu prema novom načinu raspodjele novca pritječe više sredstava. I dok Drniš do kraja godine računa na milijun kuna više, u Istri, u Buzetu očekuju dva mlijuna kuna manje. Njima ovaj zakon ne ide na ruku. Buzet će tako u proračunu imati jednako kao i manje razvijen Slunj. Izjednačavanje će se postići novcem od kompenzacija. 
 
No, oni koji su u plusu zahvaljujući kompenzacijama strahuju što će biti kad se one počnu postupno smanjivati. Isto tako, bez obzira na namjere zakonodavca, pitanje je kako će pojedine općine i gradovi veće prihode iskoristiti te hoće li im novac od kompenzacije donijeti i razvoj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!