18:51 / 05.12.2020.

Autor: Sanja Najvirt/Plodovi zemlje/HRT

Ove zime nema velikih, tradicionalnih svinjokolja

-

-

Foto: - / -

Zbog strogih epidemioloških mjera - umjesto velike svinjokolje kakve su tradicija u obitelji - ove zime imat će više manjih.
Lani smo, uoči Božića, uvezli više od 400.000 odojaka. Domaćih nije bilo ni za lijek, a bolje nije ni ove godine. Svinjogojce, slično kao i lani, uništava prekomjeran uvoz jeftinih svinja i mesa kojem cijenom ne mogu konkurirati. I pandemija je učinila svoje. U jeku slavonskih svinjokolja - potražnja za velikim svinjama, dvjestokilašima, manja je nego prije. Cijena zrelog mesa za kulen i druge delicije - kažu nam u Podgorju, selu svinjogojaca - jedva je 12 kuna po kilogramu.

Iz tovilišta obitelji Maglajić na godinu izađe oko 3.000 prvoklasnih svinja. Sve križanci najboljih mesnih pasmina, no koronavirus učinio je svoje. Kupci ne dolaze, prodaja pada. Pogotovo odojaka, gdje je udar uvoza najžešći.

- Prošla godina je bila dobra, za razliku od ove. Ove je godine na žalost korona napravila puno toga lošeg, ljudi su smanjili kupovinu svinja bar kod nas, vidim to po svinjokoljama. Situacija nije baš bajna, ne znam što će biti dalje, ali zasad nije baš dobro. Na svakom tovljeniku kojeg vidite, gubimo oko 2 kune, rekao je Zdenko Maglajić, svinjogojac iz Podgorja.

Iskusne svinjogojce spašava to što proizvode vlastitu hranu za svinje, imaju svoju mješaonicu, malu liniju klanja. Naravno, tove prasadi uvezenu s poznatih farmi iz Njemačke i Mađarske jer domaće baze za tov odavno nema. Tove ih najmanje 6 mjeseci. Meso je prvorazredno, ali se ne usude širiti kapacitete.

- Imam svake godine istu kvalitetu, to je mesnatost 85, 86 posto i ljudi su to prepoznali i traže. Svaki dan dolaze, čuju za robu i kvalitetu i kupuju. I s tim riješim svoje svinje, rekao je Franjo Lukačević, svinjogojac iz Podgorja.

I dok velike svinje tove za domaće poljoprivredne tvrtke koje se bave preradom i prodajom mesa, u biznis s odojcima ne usude se ući. Udar uvoza - tu je kažu najžešći.

- Ne znam, sa 7 ili 8 kuna da se čovjek može pokriti - ja ne mogu vjerovati, ali iz uvoza ovo što dolazi to je viša i država ih financira. Izvozite, mi ćemo vam dodati i na taj način ide. Kao i kod nas kad vam je interventni otkup pa je cijena 9 kuna i još ti država doda 2 kune. Vjerojatno rade na taj način, rekao je Lukačević.

Tihe subvencije u svinjogojskim silama Europe nisu nepoznata stvar. Pogotovu u kriznim vremenima, kakvo je i ovo pod udarom pandemije. I u tovilištima obitelji Lukačević ove je godine za trećinu manje tovljenika. I ne samo kod njih.

Svinjokolje su tradicija slavonskih dvorišta, prosinačke temperature idealne, stupanj, dva ispod nule. Za obradu mesa kaže struka, baš je to ključno. Zbog strogih epidemioloških mjera - umjesto velike svinjokolje kakve su tradicija u obitelji - ove zime imat će više manjih. Naravno s jednako kvalitetnim rezultatom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!