07:02 / 25.04.2022.

Autor: Zvjezdana Heina/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Ovo je Trey - prvi potpuno autonomni viličar u svijetu

Trey, potpuno autonomni viljuškar za utovar i istovar tereta

Trey, potpuno autonomni viljuškar za utovar i istovar tereta

Foto: Dnevnik / HRT

Robotika i umjetna inteligencija u svijetu, malo sporije i kod nas, sve su zastupljenije u industriji. Jedna osječko-zagrebačka tehnološka tvrtka predstavila je jedinstvenu svjetsku inovaciju za transport tereta. Autonomni viličar za utovar i istovar paleta tvrtkama će znatno ublažiti problem nedostatka radne snage i ubrzati poslovanje.

Ovo je Trey - potpuno autonomni viliča za utovar i istovar tereta u kamionske prikolice. Skladištarima može uštedjeti čak osamdeset posto vremena u bilo kojem pogonu. Globalnu inovaciju razvila je naša prodorna tvrtka za robotiku.

- Radi se o problemu koji je u svijetu radno intenzivan. Problem radne snage u SAD-u i Europi je velik i ovaj proces utovara i istovara i automatizacija predstavlja veliku globalnu tržišnu priliku, rekao je direktor za tehnologiju i suosnivač Gideona Josip Ćesić.

Prednosti robota koji omogućuje brže skladištenje i učinkovitije poslovanje uočila je i najveća privatna kompanija na svijetu koja je ujedno vodeći investitor naše tehnološke tvrtke.

- Novo tehnološko rješenje donosi nam uzbudljiv potencijal za optimizaciju operacija u lancu opskrbe i inovatori poput Gideona dokazuju da je budućnost sada i ovdje, istaknuo je direktor u Koch Disruptive Technologies Annant Patel.

- Novi robot testiran je u najvećoj američkoj tvornici papirne konfekcije. Trenutačno je u proizvodnji prva serija, i to za američke i europske kupce, dodala je HRT-ova novinarka Zvjezdana Heina.

Njemački Schenker, jedna od najvećih svjetskih logističkih kompanija, financijski je podupro hrvatsku tvrtku i naručio vrijedna vozila.

- Imamo 150 godina iskustva u logistici i fokus nam je uvijek na inovacijama i učinkovitosti. Nova Gideonova rješenja pomoći će nam u transformaciji logističkih operacija, rekao je član Uprave DB Schenkera Xavier Garijo.

U valu poskupljenja i manjka radnika sve uštede svakako su dobrodošle pa nema sumnje da je riječ o profitabilnom izvoznom poslu naše tvrtke koja zapošljava 150 radnika u Hrvatskoj, Njemačkoj i Americi.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!