Ovogodišnja Ambijenta znatno skromnija od pretpandemijskih

21.10.2021.

20:35

Autor: Zvjezdana Heina/Dnevnik/B.A./HRT

Ambijenta

Ambijenta

Foto: Dnevnik / HRT

Nakon godinu i pol napokon se na Zagrebačkom velesajmu događa i nešto drugo osim cijepljenja protiv COVID-a. Otvorena je Ambijenta, međunarodni salon namještaja i prateće opreme. No sa samo stotinu izlagača sajam je znatno skromniji od onih pretpandemijskih.

Inovativni slavonski proizvođač namještaja predstavio je prototip pametnog stola.


- Pametni stol u sebi ima ugrađene različite komponente poput zvučnika, punjače za mobitel, grijače za šalicu da kava bude topla. Izrađen je od prirodnih materijala i čelične noge mogu podnijeti veliku težinu, objašnjava Ana Jelić (Lignor, Pleternica).


Atrakcija su i ekološki stolići od eukaliptusa prodornog start upa iz Zaboka.


- Ovaj unikatni ručno rađen proizvod je trend u svijetu zato što je što je dizajnerski i izrađen od epoksi smole, ona je ekološka, i imamo već pregovore a Francuskom i Italijom, kaže Ljiljana Vuletić (Mily dizajn).


Hrvatska ima inovativni dizajn namještaja, renomirane proizvođače i četvrti smo svjetski izvoznik masivnog parketa, no sve je to skromno zastupljeno na Ambijenti.


- Rado bih da sajam ne da vrati staru slavu, nego da je i prestigne. Ovo je strateška grana, vrijednost proizvodnje je 14 milijardi kuna i više od 11 posto zaposlenih u prerađivačkoj industriji, rekla je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.


Ovogodišnja Ambijenta stisnula se u jednom paviljonu. Tu su i sajam opreme za hotelijere i ugostitelje, izložba umjetnina, ali i postignuća zagrebačke škole dizajna i mode.


- Dozvolu za rad smo dobili 16. 9. Napori koje smo uložili su ovdje pred vama i to nakon dvije vrlo teške godine za Zagrebački velesajam, rekla je Dina Tomšić, direktorica Zagrebačkog velesajma.


Ambijenta traje do nedjelje, a do kraja godine očekuju nas još tri zanimljiva sajma, prvi je omiljeni Interliber.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!