11:43 / 11.08.2019.

Autor: Ana Marušić/D.M./HRT

Ozbiljan posao uzgoja dagnji

Foto: ilustracija, Ivo Cagalj/PIXSELL

Foto: ilustracija, Ivo Cagalj/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Zona Novigradskog mora sa zonom općine Starigrad Seline spada u prvu kategodiju, zone A - gdje školjkaši mogu na tržište izravno iz mora.
Područje Novigradskog mora i u nastavku Podvelebitskog kanala, kao produžetka estuarija rijeke Zrmanje, iznimno je pogodno za uzgoj školjkaša. Eksperimentalni uzgoj prema novozelandskom modelu provodi se na farmi daganja kod mjesta Seline. U pitanju je međuregionalni projekt u kojem sudjeluje više talijanskih i hrvatskih partnera. 

Zona Novigradskog mora sa zonom općine Starigrad Seline spada u prvu kategodiju - zone A - gdje školjkaši mogu na tržište izravno iz mora. Za razliku od ostalih, u ovom uzgajalištu dagnje nasađuju u neprekinutim linijama, što olakšava branje. Pri tom upotrebljavaju pamučne umjesto plastičnih cjevastih mreža. Razvoj dagnji i primjenu novozelandske metode pozornoprate znanstvenici s Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu zadarskog Sveučilišta.

Projekt je vrijedan 900.000 eura, a planira se tražiti i financiranje logističke podrške uzgajivačima - izgradnju centra, koji bi po potrebi bio i purifikacijski. Školjkaši, a pogotovo dagnje, spadaju među najzdravije namirnice, bogate bjelančevinama, a siromašne mastima i lako probavljive. Proizvodnja je ekološki vrlo prihvatljiva jer se hrane filtriranjem morske vode, pa nema potrebe za dodatnim nutrijentima koji bi se unosili u okoliš.

Kada je riječ o bijeloj i plavoj ribi, u Zadarskoj županiji ostvari se više od 70% proizvodnje u akvakulturi, dok u proizvodnji školjkaša još zaostaje, no i tu se posljednjih godina događaju velike promjene. Uzgajivači postaju ozbiljniji, sve se više prijavljuju na europske programe za nabavljanje modernije opreme, tako da se očekuje da će idućih godina ova županija preuzeti vodeću ulogu i u uzgoju školjkaša.

Pogledajte priču iz emisije More.
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!