08:05 / 09.03.2018.

Autor: M.M./HRT/Hina

Pacifičke zemlje potpisale trgovinski sporazum bez SAD-a

-

-

Foto: - / -

Jedanaest zemalja koje izlaze na Tihi ocean, među kojima su Japan i Kanada, potpisalo je jučer u Čileu sporazum o slobodnoj trgovini bez SAD-a.
Jedanaest zemalja koje izlaze na Tihi ocean, među kojima su Japan i Kanada, potpisalo je jučer u Čileu sporazum o slobodnoj trgovini bez SAD-a, poslavši snažan signal protiv protekcionizma i trgovinskih ratova.

Sveobuhvatni i napredni sporazum o transpacifičkom partnerstvu (CPTPP) smanjit će carine u zemljama koje zajedno čine 13 posto globalne ekonomije, s ukupnim BDP-om od 10 bilijuna dolara. Sa Sjedinjenim Državama taj bi udio iznosio 40 posto.

Danas s ponosom možemo zaključiti ovaj proces, šaljući snažan signal međunarodnoj zajednici da su otvorena tržišta, gospodarska integracija i međunarodna suradnja najbolje sredstvo za stvaranje ekonomskih prilika i napretka, rekla je čileanska predsjednica Michelle Bachelet.

Sporazum je potpisan nakon što je Trump ranije najavio uvođenje carina na uvoz čelika i aluminija u SAD, za što su druge članice Međunarodnog monetarnog fonda rekle da bi moglo pokrenuti globalni trgovinski rat.

Izvorni sporazum 12 država, poznat kao Transpacifički sporazum (TPP), prošle je godine Donald Trump odbacio tri dana nakon inauguracije, rekavši da to čini u cilju zaštite radnih mjesta u SAD-u. Ugovor je promicao Washington za vrijeme predsjednika Baracka Obame, te je potpisan u veljači 2016. nakon godina pregovora između 12 zemalja koje imaju pristup Tihom oceanu: SAD-a, Australije, Bruneja, Kanade, Čilea, Japana, Malezije, Meksika, Novog Zelanda, Perua, Singapura i Vijetnama. Preostalih 11 zemalja bez SAD-a finaliziralo je revidirani sporazum u siječnju, a stupit će na snagu kada barem šest članica dovrši njegovu ratifikaciju, moguće prije kraja godine.

Sporazumom se predviđa ukidanje carinskih i necarinskih prepreka, poput uvođenja zajedničkih normi u nekoliko sektora aktivnosti između tih 11 zemalja koje okupljaju gotovo 500 milijuna osoba.

Građani Čilea protestirali su zbog potpisivanja tog sporazuma.

Ne želimo da Vlada potpiše TPP. Jer ako se potpiše, sporazum će nas pretvoriti u roblje i prodat ćemo suverenost naše zemlje. Više nećemo, kao naši preci, moći saditi naše sjeme, već ćemo ga uvoziti. Ovo je čisto zlostavljanje naše države i potpuno ludilo, rekao je jedan od prosvjednika.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!