Pad broja zaposlenih u industriji na godišnjoj razini veći za 0,2%

01.09.2022.

12:48

Autor: Hina/HRT

default error photo

Ukupan broj zaposlenih osoba u industriji u srpnju ove godine veći je za 0,2 posto u usporedbi s lipnjem, dok je u odnosu na srpanj lani manji za 0,3 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Prema Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti, broj zaposlenih u prerađivačkoj industriji je na mjesečnoj razini porastao za 0,1 posto te u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom također za 0,1 posto. Broj zaposlenih u rudarstvu i vađenju istodobno je smanjen za 0,1 posto.

U sklopu prerađivačke industrije najviše je porastao broj zaposlenih u proizvodnji motornih vozila, prikolica i poluprikolica, za 2,8 posto te u proizvodnji električne opreme, za 2,1 posto.

Istodobno je broj zaposlenih najviše pao u proizvodnji pića, za 4,3 posto, u proizvodnji koksa i rafiniranih naftnih proizvoda, za 3,5 posto te u proizvodnji kože i srodnih proizvoda, za dva posto.

Na godišnjoj razini broj zaposlenih u rudarstvu vađenju je pao za 2,3 posto, u prerađivačkoj industriji za 0,4 posto, dok je u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom porastao za 0,2 posto.

U sklopu prerađivačke industrije na godišnjoj je razini najviše pao broj zaposlenih u proizvodnji ostalih prijevoznih sredstava, za 11,6 posto te u proizvodnji kože i srodnih proizvoda, za šest posto. Pao je i broj zaposlenih u proizvodnji koksa i rafiniranih naftnih proizvoda, za 5,9 posto, u proizvodnji pića za 5,6 posto, proizvodnji namještaja za 4,1 posto itd.

Najveći rast broja zaposlenih na godišnjoj razini statistika registrira u proizvodnji motornih vozila, prikolica i poluprikolica, za 27,3 posto, tiskanju i umnožavanju snimljenih zapisa, za 9,4 posto, proizvodnji tekstila, za 6,8 posto te proizvodnji duhanskih proizvoda, za 5,7 posto.

Broj zaposlenih u industriji u prvih sedam mjeseci ove godine prema istom razdoblju lani pao je za 0,8 posto.

Ukupna proizvodnost rada u industriji od siječnja do srpnja ove godine u usporedbi s istim razdobljem lani veća je za 3,3 posto.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!