11:42 / 09.03.2018.

Autor: M.M./HRT/Hina

Pad industrijske proizvodnje treći mjesec zaredom

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U siječnju 2018., u usporedbi s istim mjesecom 2017., industrijska proizvodnja u Republici Hrvatskoj, zabilježila je pad za 0,4 posto.
U siječnju 2018., u usporedbi s istim mjesecom 2017., industrijska proizvodnja u Republici Hrvatskoj, zabilježila je pad za 0,4 posto, objavio je Državni zavod za statistiku.

To je njezin pad treći mjesec zaredom na godišnjoj razini, što nije zabilježeno još od kraja 2013.

Ukupna sezonski i kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja u Republici Hrvatskoj u siječnju 2018., u usporedbi s prosincem 2017., bilježi pad za 1,7 posto, navodi DZS.

No, pad je usporen, s obzirom na to da je proizvodnja u studenom skliznula za 1,7, a u prosincu za 2,5 posto na godišnjoj razini.

S druge strane, proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju porasla je za 20,5 posto u odnosu na lanjski siječanj. Slijedila je proizvodnja intermedijarnih proizvoda s rastom od 9,7 posto, dok je proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju porasla za 2 posto.

Današnji podatak o proizvodnji jedan je od prvih važnijih podataka koji upućuje na gospodarska kretanja na početku ove godine, nakon što je rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u posljednjem lanjskom kvartalu oštro usporio.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!