Pad industrijske proizvodnje u Hrvatskoj

29.04.2022.

16:29

Autor: T.V./HRT/Hina

Radnici

Radnici

Foto: Ilustracija / Shutterstock

U Hrvatskoj je u ožujku industrijska proizvodnja na godišnjoj razini pala prvi put nakon 15 mjeseci rasta, što ukazuje na usporavanje oporavka gospodarstva od koronakrize. 

Državni zavod za statistiku objavio je u petak da je industrijska proizvodnja u ožujku pala 2,6 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na ožujak prošle godine skliznula 1,9 posto.

Industrijska je proizvodnja tijekom oporavka od koronakrize rasla 15 mjeseci zaredom na godišnjoj razini, no taj je trend, koji je trajao od prosinca 2020. godine, u ožujku prekinut.

Pad proizvodnje u ožujku na godišnjoj razini zabilježen je u četiri od pet sektora, a najviše, za 6,7 posto, u proizvodnji kapitalnih proizvoda.

S padom od 4 posto slijedila je proizvodnja energije, dok je proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju oslabila 3,3, a trajnih proizvoda 2,3 posto. Porasla je samo proizvodnja intermedijardnih proizvoda, za 2,3 posto.

U prva tri mjeseca ove godine industrijska je proizvodnja porasla 1,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!