Pad proizvodnje do 50 posto: Vrućina dovela do gubitka usjeva i vinograda u Francuskoj

25.08.2025.

15:11

Autor: Pe.F./HRT/Hina

Vinograd u Francuskoj
Vinograd u Francuskoj
Foto: Ilustracija / Shutterstock

Berbe grožđa u francuskim vinskim regijama ove su godine zbog ekstremnih temperatura ponovno krenule ranije, a klimatske promjene sve više ugrožavaju prinose, piše France Presse u ponedjeljak.

Toplinski valovi i šumski požari doveli su i do gubitka usjeva i vinograda, kao i snažnijeg širenja bolesti i nametnika.


Pad proizvodnje može biti drastičan do 50 posto u departmanima Hérault i Gard na jugu Francuske 2019. godine, na primjer, kada je grožđe spaljeno toplinskim valom.


Vrućina također donosi porast bolesti i štetnika vinove loze zbog vlage. To je bio slučaj u Girondeu, na jugozapadu Francuske, 2020. godine, kada je plijesan napala vinograde u Bordeauxu, koji su u svibnju bili poplavljeni obilnim kišama.


Češći i veći šumski požari također izravno utječu na vinovu lozu, kao što se vidjelo početkom kolovoza kada je nekoliko stotina hektara izgorjelo u Audeu, na jugu Francuske.


Berbe grožđa u Francuskoj danas u pravilu započinju tri tjedna ranije nego osamdesetih godina, objavio je francuski Nacionalni institut za poljoprivredna, prehrambena i okolišna istraživanja INRAE.


Maksimalne dnevne temperature tijekom vegetacijske sezone grožđa porasle su za oko 3 °C od 1980. godine, prema studiji INRAE objavljenoj u svibnju.

Prema studiji objavljenoj 2024. u časopisu Nature Reviews Earth and Environment, ako globalno zatopljenje prijeđe +2 °C u usporedbi s predindustrijskim razdobljem, 90 posto obalnih i nizinskih vinskih regija u južnoj Europi moglo bi biti nesposobno proizvoditi kvalitetno vino s ekonomski održivim prinosima do kraja stoljeća.


Rast temperatura, za koje znanstvenici potvrđuju da su pojačana klimatskim promjenama uzrokovanim ljudskim djelovanjem, ubrzavaju rast i sazrijevanje grožđa.


U Alsaceu, regiji na istoku Francuske, berba nije nikad počela tako rano. Grožđe za pjenušavo bijelo vino crémant službeno je započelo u utorak, 10 dana ranije nego prošle godine.


Periodi berbe ovise o regiji i vrsti grožđa, a određuju se prema kalendaru Nacionalnog instituta za porijeklo i kvalitetu (INAO). U Champagneu na istoku Francuske berba je službeno započela prošlu srijedu.


Supredsjednik vinskog odbora za tu regiju David Chatillon rekao je da se usprkos ranijoj berbi očekuje dobra sezona u toj regiji.


Berbe započinju ranije diljem Francuske. Od kraja srednjeg vijeka do 1988. one su u pravilu počinjale oko 27. rujna, pokazuje istraživanje koje je prikupljalo podatke od 1354. godine. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!