13:01 / 31.07.2019.

Autor: A.M./Hina

Pad zaposlenih u industriji za 3,5 posto

 Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ukupan broj zaposlenih u industriji u lipnju ove godine manji je u odnosu na isti mjesec prošle godine za 3,5 posto.
Ukupan broj zaposlenih u industriji u lipnju ove godine manji je u odnosu na svibanj za 0,2 posto, a u odnosu na lipanj prošle godine za 3,5 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Podaci o kretanju zaposlenosti u industriji u lipnju u odnosu na svibanj razvrstani po nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti, pokazuju najveći rast zaposlenosti, za 2,5 posto, u proizvodnji pića te u proizvodnji prehrambenih proizvoda, za 0,7 posto.

Broj zaposlenih istodobno je najviše pao u djelatnosti vađenja sirove nafte i prirodnog plina, za šest posto, te u proizvodnji ostalih prijevoznih sredstava, odnosno brodogradnji, za 3,1 posto.

Godišnja usporedba pokazuje da je u lipnju najveći rast zaposlenosti zabilježen u proizvodnji duhanskih proizvoda, za 9,1 posto.

Najveći pad zaposlenosti na godišnjoj razini zabilježen je u proizvodnji ostalih prijevoznih sredstava, odnosno brodogradnji, za 33,3 posto.

Industrijska proizvodnja potonula 5,6 posto.

Isto izvješće DZS-a, objavljeno u utorak, pokazalo je i da je industrijska proizvodnja u lipnju pala 5,6 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je njezin prvi pad nakon pet mjeseci rasta i najveći pad od prosinca prošle godine, kada je na godišnjoj razini potonula 6,6 posto.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!